Banalnie prosty sposób na przygotowanie dyniowego puree, które znakomicie sprawdzi się do jesiennych wypieków, deserów i dań wytrawnych
Składniki:
- dynia (u mnie hokkaido)
Przygotowanie:
Wybieramy dynię o mączystym i mocno pomarańczowym miąższu. Dynię myjemy, przekrawamy na pół i za pomocą łyżki wydrążamy środek z pestkami. Następnie kroimy ją na kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowaną dynię przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w temp. 180 st. przez około 50 minut do miękkości (czas pieczenia dyni, jest uzależniony od wielkości kawałków).
Upieczoną dynię studzimy, obieramy ze skórki i miksujemy blenderem do otrzymania puree. Jeżeli puree wyjdzie wodniste, nadmiar wody możemy odsączyć na gęstym sitku(w przypadku mączystych odmian dyni np.: hokkaido, odsączanie pomijamy). Puree możemy trzymać w lodówce od 3 do 5 dni. Natomiast jeżeli zamierzamy przechowywać je dłużej, puree rozdzielamy w mniejsze woreczki lub pojemniki i mrozimy. Tak przygotowane puree z dyni jest idealne do dań słodkich jak i wytrawnych.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
dynia dynia hokkaido przetwory przetwory z dyni puree z dyni
Jak to ja mówię...zastępuje poślizg w wypiekach :)
OdpowiedzUsuńDynia ma super kolor i potrawy z nią są bardzo dobre :)
OdpowiedzUsuńDynia jest cudowna i bardzo zdrowa, warto więc sobie przygotować jej zapas :-)
OdpowiedzUsuńTakie puree jest podstawą wielu rewelacyjnych potraw, warto umieć je przyrządzić! :)
OdpowiedzUsuńIdealne
OdpowiedzUsuńZrobię i zamrożę:)
OdpowiedzUsuńMamy zapasy w postaci weków i mrożonek :D
OdpowiedzUsuń