Racuchy ze śliwkami

Placuszki z połówkami śliwek są bardzo smaczne i łatwe do przygotowania

Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • 2 jajka 
  • 400 ml kefiru lub zsiadłego mleka 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 cukier wanilinowy 
  • około 1/2 kg drobnych śliwek np. węgierek 
  • cukier puder do posypania 
  • olej do smażenia 




Przygotowanie:

Do wysokiego naczynia przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dodajemy jajka, cukry oraz kefir. Wszystko dokładnie miksujemy, aby nie było grudek. W międzyczasie kroimy śliwki na połówki i usuwamy pestki. Następnie na rozgrzany olej kładziemy łyżką ciasto (ok. 2 łyżek na 1 racuszek). Na cieście układamy połówki śliwek skórką do dołu i lekko je wciskamy w ciasto (jeżeli lubimy to można śliwki posypać cynamonem).


Potem smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor. Racuszki podajemy gorące posypane cukrem pudrem.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 komentarzy:

  1. Mamy ochotę na racuchy od dawna i już wiemy, że planujemy je na weekend :D Ale z dynią :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe racuszki, przyznam się, że ze śliwkami jeszcze nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam na nie ochotę :) Zjadłabym z wielką chęcią z dużą ilością cukru pudru na śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne placuszki :) jadłabym....

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj zjadłabym kilka takich pysznych racuchów, w tym sezonie piekłam dużo ciast ze śliwkami, ale takich pyszności nie robiłam...

    OdpowiedzUsuń