Aniołek

Kruche blaty przełożone masą z kwaśnej śmietany, idealne i rozpływające się w ustach następnego dnia, kiedy masa zmiękczy ciasto

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

ciasto:
  • 2 jaja
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 125 g margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 2 opakowania cukru waniliowego
dodatkowo:
  • wiórka kokosowe



Przygotowanie:

Składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na 4 równe części.




Następnie każdą część rozwałkowujemy na cienki placek (wielkość blachy). Każdy blat pieczemy oddzielnie około 12-15 min. w 180 st. Blaty nie mogą za bardzo się zrumienić.

 


Gdy mamy upieczone blaty robimy masę. W garnku gotujemy mleko z masłem i cukrem. Jajka, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i śmietanę dokładnie miksujemy, aby nie było grudek. Następnie wlewamy masę jajeczną na gotujące się mleko i cały czas mieszamy oraz gotujemy do zgęstnięcia masy. Gorącą masą przekładamy blaty (masa może wydawać się zbyt rzadka, ale taka powinna być), wierzch ciasta również smarujemy i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto należy schłodzić w lodówce, najlepiej na całą noc, ponieważ blaty powinny zmięknąć.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

37 komentarzy:

  1. fajne ciasto i jaka ładna nazwa

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie czeka w kolejce. Wygląda "anielsko";)

    OdpowiedzUsuń
  3. to ciasto może i wygląda jak aniołek, ale kusi jak rasowy szatan :)
    nie można sie od niego oderwać:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ładny mi aniołek , a kusi jak wielkie szatanisko :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale fantastyczne ciacho :-) mniam. Ale bym zjadła teraz kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajna nazwa i ciasto też wygląda bardzo delikatnie

    OdpowiedzUsuń
  7. ostatni raz to ciasto jadłam kilka...lat temu do dziś pamiętam ten smak..ahh przepis zapisuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zaciekawił mnie ten krem z kwaśną śmietaną. Nie robiłam jeszcze takiego i powiem szczerze, że chętnie wypróbuję. A ciasto wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo lubię takie ciasta. pycha. i wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nazwa pasuje do tego ciast. Wygląda faktycznie anielsko :)
    Takiego kremu jeszcze nie jadłam. Ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię to ciasto- najlepsze na drugi dzień- pięknie Ci wyszło!

    OdpowiedzUsuń
  12. To ciasto rozpala moją wyobraźnię...mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. mmmmmmm kokos to coś co uwielbiamy a taki przekładaniec to już w ogóle robi wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. mniam :) lubię ciacha z kokosem, to wydaje się takie lekkie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudowne i takie świąteczne. Kojarzy mi się z białym śniegiem :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Robił ktoś?????????????

    OdpowiedzUsuń
  17. robiłam :) wyszło piękne i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciasto jest pyszne godne polecenia :-) Ciekawi mnie ten pyszny krem z kwaśnej śmietany czy można byłoby nim przełożyć blaty do torta i czy takim gorącym czy jednak wystudzonym a tym samym gęściejszym? Proszę o odp

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie przekładałam torta taką masą, ale myślę, że można przełożyć, jednak zrobiłabym to przestygniętym kremem :)

      Usuń
  19. ja sie wczoraj skusilam i musialam zrobic.... wyglada pieknie oraz tak samo pachnie, w dodatku uwielbiam wiorki kokosowe.

    OdpowiedzUsuń
  20. Dlaczego"torta"

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie rozumiem pytania ;-) proszę lepiej sprecyzować o co chodzi ;-)

      Usuń
  21. Ciasto bardzo zachęca do tego aby go zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda niebiańsko! Niedługo będę piekła tort dla córki, prawdopodobnie będzie to Elsa, czyli tort będzie jej spódnicą. Kiedy zobaczyłam Twoje apetyczne zdjęcia od razu pomyślałam, ze taki pyszny środek byłby idealny. Mam tylko wątpliwość co do stałości kremu. Jaką ma konsystencje? Wierzę, ze to jedzenia jest idealny :) Ale czy nadaje się na stabilny, dość wysoki, a wąski tort? Będę wdzięczna za odpowiedź :) I jeszcze jedno. Czy Twoim zdaniem kruchość blatów mogłaby przeszkadzać przy wyższym torcie (więcej warstw)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam nigdy tej masy do tortów :) Po zastygnięciu krem raczej jest stabilny, a blaty pod jego wpływem miękną. Pozdrawiam!

      Usuń
  23. Witam . Jaka śmietanę dac do ciasta i kremu ? Normalna czy kwaśna. Przepraszam za takie pytanie bo w kremie pisze że śmietanę . Niektóre Panie piszą o kwaśnej ale ja nie widzę jaka dac. Proszę napisz jakie śmietany do blatów i do kremu . Dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  24. Na blaszkę jakich rozmiarów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wymiary podane są nad składnikami :) Pozdrawiam!

      Usuń
  25. "zwykła śmietana" czyli kwaśna czy słodka?

    OdpowiedzUsuń
  26. Dzisiaj robiłam. Chyba będzie dobre:-)

    OdpowiedzUsuń
  27. Wygląd fajnie ale moim gościom nie smakowało. Określili, że jest bez wyrazu. Może kieliszek spirytusu to za mało, może jakieś owoce podbiły by smak. Zrobiłam to ciasto na 91 urodziny ojca i była klapa. Dobrze, że miałam inne sprawdzone.

    OdpowiedzUsuń