Kruche blaty przełożone masą z kwaśnej śmietany, idealne i rozpływające się w ustach następnego dnia, kiedy masa zmiękczy ciasto
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
ciasto:
- 2 jaja
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 125 g margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka śmietany 18%
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła
- 2 opakowania cukru waniliowego
- wiórka kokosowe
Składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na 4 równe części.
Następnie każdą część rozwałkowujemy na cienki placek (wielkość blachy). Każdy blat pieczemy oddzielnie około 12-15 min. w 180 st. Blaty nie mogą za bardzo się zrumienić.
Gdy mamy upieczone blaty robimy masę. W garnku gotujemy mleko z masłem i cukrem. Jajka, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i śmietanę dokładnie miksujemy, aby nie było grudek. Następnie wlewamy masę jajeczną na gotujące się mleko i cały czas mieszamy oraz gotujemy do zgęstnięcia masy. Gorącą masą przekładamy blaty (masa może wydawać się zbyt rzadka, ale taka powinna być), wierzch ciasta również smarujemy i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto należy schłodzić w lodówce, najlepiej na całą noc, ponieważ blaty powinny zmięknąć.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
aniołek ciasta ciasta na święta ciasto aniołek kruche ciasto masa na śmietanie śmietana
Wyglada super delikatnie!
OdpowiedzUsuńfajne ciasto i jaka ładna nazwa
OdpowiedzUsuńWygląda doskonale.
OdpowiedzUsuńSmacznie :-)
OdpowiedzUsuńU mnie czeka w kolejce. Wygląda "anielsko";)
OdpowiedzUsuńto ciasto może i wygląda jak aniołek, ale kusi jak rasowy szatan :)
OdpowiedzUsuńnie można sie od niego oderwać:D
Ładny mi aniołek , a kusi jak wielkie szatanisko :)))
OdpowiedzUsuńAle fantastyczne ciacho :-) mniam. Ale bym zjadła teraz kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńMusi być bardzo pyszne to ciasto :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna nazwa i ciasto też wygląda bardzo delikatnie
OdpowiedzUsuńostatni raz to ciasto jadłam kilka...lat temu do dziś pamiętam ten smak..ahh przepis zapisuje :)
OdpowiedzUsuńZaciekawił mnie ten krem z kwaśną śmietaną. Nie robiłam jeszcze takiego i powiem szczerze, że chętnie wypróbuję. A ciasto wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie ciasta. pycha. i wygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuńNazwa pasuje do tego ciast. Wygląda faktycznie anielsko :)
OdpowiedzUsuńTakiego kremu jeszcze nie jadłam. Ciekawy :)
Bardzo lubię to ciasto- najlepsze na drugi dzień- pięknie Ci wyszło!
OdpowiedzUsuńTo ciasto rozpala moją wyobraźnię...mniam :)
OdpowiedzUsuńmmmmmmm kokos to coś co uwielbiamy a taki przekładaniec to już w ogóle robi wrażenie :)
OdpowiedzUsuńmniam :) lubię ciacha z kokosem, to wydaje się takie lekkie :)
OdpowiedzUsuńCudowne i takie świąteczne. Kojarzy mi się z białym śniegiem :)
OdpowiedzUsuńRobił ktoś?????????????
OdpowiedzUsuńrobiłam :) wyszło piękne i pyszne :)
OdpowiedzUsuńCiasto jest pyszne godne polecenia :-) Ciekawi mnie ten pyszny krem z kwaśnej śmietany czy można byłoby nim przełożyć blaty do torta i czy takim gorącym czy jednak wystudzonym a tym samym gęściejszym? Proszę o odp
OdpowiedzUsuńnie przekładałam torta taką masą, ale myślę, że można przełożyć, jednak zrobiłabym to przestygniętym kremem :)
Usuńja sie wczoraj skusilam i musialam zrobic.... wyglada pieknie oraz tak samo pachnie, w dodatku uwielbiam wiorki kokosowe.
OdpowiedzUsuńDlaczego"torta"
OdpowiedzUsuńNie rozumiem pytania ;-) proszę lepiej sprecyzować o co chodzi ;-)
UsuńCiasto bardzo zachęca do tego aby go zrobić :)
OdpowiedzUsuńWygląda niebiańsko! Niedługo będę piekła tort dla córki, prawdopodobnie będzie to Elsa, czyli tort będzie jej spódnicą. Kiedy zobaczyłam Twoje apetyczne zdjęcia od razu pomyślałam, ze taki pyszny środek byłby idealny. Mam tylko wątpliwość co do stałości kremu. Jaką ma konsystencje? Wierzę, ze to jedzenia jest idealny :) Ale czy nadaje się na stabilny, dość wysoki, a wąski tort? Będę wdzięczna za odpowiedź :) I jeszcze jedno. Czy Twoim zdaniem kruchość blatów mogłaby przeszkadzać przy wyższym torcie (więcej warstw)?
OdpowiedzUsuńNie robiłam nigdy tej masy do tortów :) Po zastygnięciu krem raczej jest stabilny, a blaty pod jego wpływem miękną. Pozdrawiam!
UsuńWitam . Jaka śmietanę dac do ciasta i kremu ? Normalna czy kwaśna. Przepraszam za takie pytanie bo w kremie pisze że śmietanę . Niektóre Panie piszą o kwaśnej ale ja nie widzę jaka dac. Proszę napisz jakie śmietany do blatów i do kremu . Dziekuje
OdpowiedzUsuńDodajemy zwykłą śmietanę 18% :) Podrawiam!
UsuńNa blaszkę jakich rozmiarów?
OdpowiedzUsuńwymiary podane są nad składnikami :) Pozdrawiam!
Usuń"zwykła śmietana" czyli kwaśna czy słodka?
OdpowiedzUsuńzwykła śmietana :) Pozdrawiam!
UsuńDzisiaj robiłam. Chyba będzie dobre:-)
OdpowiedzUsuńWygląd fajnie ale moim gościom nie smakowało. Określili, że jest bez wyrazu. Może kieliszek spirytusu to za mało, może jakieś owoce podbiły by smak. Zrobiłam to ciasto na 91 urodziny ojca i była klapa. Dobrze, że miałam inne sprawdzone.
OdpowiedzUsuń