Miodowe, puszyste ciasto przełożone dżemem wiśniowym i lekką masą na bazie mascarpone. Idealne do kawy czy herbaty na jesienne popołudnia i wieczory
Wymiar formy: 24x28 cm
Składniki:
- 3/4 szklanki miodu wielokwiatowego
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g masła
- 1 łyżeczka kakao
- 5 jajek
- 1 łyżeczka octu
- 2 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fixy
- słoiczek dżemu wiśniowego (najlepiej domowy)
- płatki migdałów
Przygotowanie:
W rondelku rozpuszczamy miód, cukier, masło i kakao oraz odstawiamy do wystygnięcia. Jajka roztrzepujemy z octem. Miodowo-maślaną masę miksujemy, powoli wlewając jajka. Następnie cały czas miksując wsypujemy stopniowo mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 st. i pieczemy około 40 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy. Śmietankę, serek mascarpone, cukier puder i śmietan-fixy miksujemy na sztywną masę.
Ciasto przekrawamy na dwa blaty. Dolny blat ciasta smarujemy dżemem.
Następnie wykładamy masę (należy zostawić 3-4 łyżki masy na wierzch ciasta) oraz przykrywamy drugim, górnym blatem. Wierzch ciasta smarujemy masą i obsypujemy płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Bardzo apetyczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńMiałam sobie darować ciasto na ten weekend, ale jak patrzę na to zdjęcie, to już wiem, że to się nie uda :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciacho! No i nazwa mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńGabrycha jesteś niemożliwa, jak nie aniołek to puszek i tak nas katujesz :)
OdpowiedzUsuńApetyczne to Twoje "babie lato". Z chęcią bym zjadła. Dawno nic nie piekłam :)
OdpowiedzUsuńWpadam na kawałek:)
OdpowiedzUsuńA ja nie znam tego ciasta. Ma fajną nazwę :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. Zapiszę sobie do wypróbowania :)
Pozdrawiam.
Ale smakowicie wygląda.Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho, bardzo apetycznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszny! tylko dodałybyśmy trochę przyprawy do piernika i byłybyśmy w niebie :D
OdpowiedzUsuńJakie wyrośnięte :D
OdpowiedzUsuńO wow! Jakie pyszne miodowe ciacho! A jakie smaczne musiało być...mniam i mascarpone i wiśnie- został jeszcze choć kawałeczek?:)
OdpowiedzUsuń