Babie lato

Miodowe, puszyste ciasto przełożone dżemem wiśniowym i lekką masą na bazie mascarpone. Idealne do kawy czy herbaty na jesienne popołudnia i wieczory

Wymiar formy: 24x28 cm

Składniki:

  • 3/4 szklanki miodu wielokwiatowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka kakao
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy
dodatkowo:
  • słoiczek dżemu wiśniowego (najlepiej domowy)
  • płatki migdałów



Przygotowanie:

W rondelku rozpuszczamy miód, cukier, masło i kakao oraz odstawiamy do wystygnięcia. Jajka roztrzepujemy z octem. Miodowo-maślaną masę miksujemy, powoli wlewając jajka. Następnie cały czas miksując wsypujemy stopniowo mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.



Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 st. i pieczemy około 40 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy. Śmietankę, serek mascarpone, cukier puder i śmietan-fixy miksujemy na sztywną masę.

 

Ciasto przekrawamy na dwa blaty. Dolny blat ciasta smarujemy dżemem.




Następnie wykładamy masę (należy zostawić 3-4 łyżki masy na wierzch ciasta) oraz przykrywamy drugim, górnym blatem. Wierzch ciasta smarujemy masą i obsypujemy płatkami migdałowymi.



Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

12 komentarzy:

  1. Miałam sobie darować ciasto na ten weekend, ale jak patrzę na to zdjęcie, to już wiem, że to się nie uda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne ciacho! No i nazwa mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gabrycha jesteś niemożliwa, jak nie aniołek to puszek i tak nas katujesz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetyczne to Twoje "babie lato". Z chęcią bym zjadła. Dawno nic nie piekłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja nie znam tego ciasta. Ma fajną nazwę :)
    Wygląda bardzo apetycznie. Zapiszę sobie do wypróbowania :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale smakowicie wygląda.Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe ciacho, bardzo apetycznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Musi być pyszny! tylko dodałybyśmy trochę przyprawy do piernika i byłybyśmy w niebie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. O wow! Jakie pyszne miodowe ciacho! A jakie smaczne musiało być...mniam i mascarpone i wiśnie- został jeszcze choć kawałeczek?:)

    OdpowiedzUsuń