Puszysty warkocz z ciasta drożdżowego nadziany dżemem aroniowym ze słodką kruszonką, idealny na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia zamiast tradycyjnej drożdżówki
Składniki:
- 3 szklanki mąki + 3 łyżki mąki
- 40 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- 5 łyżek wody
- 4 łyżki cukru
kruszonka:
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka masła
dodatkowo:
Przygotowanie:
Zagniatamy dokładnie ciasto. Ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Zwijamy w rulony. Wałki łączymy z jednego końca. Naprzemiennie zewnętrzny wałek przekładamy nad dwoma sąsiadującymi wałkami (przekładanie wałków możemy zobaczyć tutaj).
- dżem aroniowy
- żółtko
- 3 łyżki mleka
- masło lub margaryna do nasmarowania blachy
Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, dolewamy ciepłe mleko, dosypujemy trzy łyżki mąki i mieszamy. Rozmieszany zaczyn przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W między czasie rozpuszczamy masło oraz jajko roztrzepujemy z 3 łyżkami cukru. Do wyrośniętego zaczynu wsypujemy mąkę i sól, wlewamy wodę, ostygnięte masło i jajko.
Zagniatamy dokładnie ciasto. Ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery części. Każdą część zagniatamy i rozwałkowujemy na równej długości, niezbyt szerokie prostokąty. Rozwałkowane kawałki ciasta smarujemy dżemem.
Zwijamy w rulony. Wałki łączymy z jednego końca. Naprzemiennie zewnętrzny wałek przekładamy nad dwoma sąsiadującymi wałkami (przekładanie wałków możemy zobaczyć tutaj).
Końce podwijamy pod spód. Blachę smarujemy masłem i przekładamy chałkę. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Żółtko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy wyrośniętą chałkę. Z mąki, cukru pudru i masła robimy kruszonkę. Posypujemy chałkę przygotowaną kruszonką. Następnie pieczemy w temp. 180 st. przez około 30 minut.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
chałka chałka z dżemem chałka z dżemem aroniowym chałka z kruszonka ciasto drożdżowe pieczywo
Pyszna drożdżówka, idealna z kubkiem mleka. Pychotka.
OdpowiedzUsuńPiękna apetyczna chałeczka :)
OdpowiedzUsuńAch jak ja kocham takie drożdżowe wypieki, pyszności :-)
OdpowiedzUsuńNie pamiętam, kiedy ostatni raz jadłam chałkę, ale taka domowa musi smakować genialnie ;) Z dżemem nie jadłam nigdy...
OdpowiedzUsuńw takiej wersji chałki nie robiłam,zapewne pyszna :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :D
OdpowiedzUsuńTak mnie zainspirowałaś Gabrysiu, że muszę upiec :)
OdpowiedzUsuńPiękna i pyszna :)
OdpowiedzUsuńprzepyszna drożdżówka :) ale musiało pachnieć podczas pieczenia :)
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł na tradycyjną chałkę :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam chałki, przepis na pewno wypróbuje :) A ciacho wygląda mega! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPięknie zawinięte! Dżem musi tu świetnie pasować nie tylko z wyglądu :D
OdpowiedzUsuńRobiłam właśnie z tego przepisu jest rewelacyjna i pyszna. Polecam.
OdpowiedzUsuń