Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z dyniowe z dużą ilością orzechów i pomarańczowo - cynamonowym aromacie
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
- 2 1/2 szklanki dyni startej na grubych oczkach
- 2 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru trzcinowego dark muscovado
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka orzechów laskowych
- 3 jajka
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder
Przygotowanie:
Dynię ścieramy na grubych oczkach. Jajka ubijamy z cukrem, gałką muszkatołową i cynamonem. Dodajemy skórkę z pomarańczy, wlewamy olej, wsypujemy startą dynię i mieszamy.
Orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Następnie do miski z dynią wsypujemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, orzechy i dokładnie mieszamy.
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 30 minut. Wystygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto dyniowe ciasto dyniowe z orzechami ciasto z dyni dynia orzechy orzechy laskowe proste ciasto z dyni
Bardzo fajne ciasto. Tak ładnie wyrosło :)
OdpowiedzUsuńPyszne, jesienne ciasto:)
OdpowiedzUsuńOrzechy na zdjęciu ślicznie się prezentują, ciasto również. Ja mam zamiar upiec na weekend, swoje ciasto dyniowe :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne dyniowe ciacho
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam dyniowego, ale przypomina mi marchewkowe więc pewnie i to by mi smakowało :-)
OdpowiedzUsuńCudowne i bardzo aromatyczne ciasto. Uwielbiam takie smaki :-)
OdpowiedzUsuńMusiało być cudowne :D
OdpowiedzUsuńPyszne, mega soczyste i te orzechy ;)
OdpowiedzUsuńależ smakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńŁał jak bogato od orzechów :)
OdpowiedzUsuńTo nasz ulubiony typ ciasta :D orzechowe, dyniowe i cynamonowe <3
OdpowiedzUsuńBardzo piękne jesienne ciasto :)
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałeczek bo takie to ja uwielbiam.
Mmmm! Jakie puszyste! :D
OdpowiedzUsuńUpieczone , sprawdzone , smakuje - rewelacja , zwiększyłam tylko o połowę składniki bo mam większą blaszkę , a co najbardziej mnie zdziwiło że w ogóle tej ilości dyni nie czuć w cieście :) , polecam i dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńzakalec
OdpowiedzUsuńmi wyszedl :-(
OdpowiedzUsuńTrudno mi powiedzieć dlaczego wyszedł zakalec. Przyczyną może być za niska temp. pieczenia, a może dynia miała w sobie dużo soku :)
UsuńPyszne. Nawet mężowi smakowało choć kręci nosem na dynie 😉 tylko piekłam ciut dłużej tj.45 minut i jest super. Te 30 minut wydało mi się zbyt krótko
OdpowiedzUsuń