Ciasto orzechowo - jabłkowe



Puszyste i wilgotne ciasto orzechowo - jabłkowe z dodatkiem czekolady. Nie wymaga dużo pracy, a do kawki czy herbatki w sam raz

Średnica formy: 28 cm

Składniki:

  • 5 dużych jajek
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 25 dag mąki tortowej
  • 20 dag cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 10 dag posiekanych orzechów włoskich
  • 2 jabłka pokrojone w drobną kostkę
  • 5 dag pokrojonej gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • odrobina soli



Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrami na puszysty krem. Dodajemy po 1 żółtku na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dalej ucieramy, aż wszystkie składniki się połączą. W międzyczasie ubijamy białka na sztywną pianę z odrobiną soli i również dodajemy do masy. Wszystko delikatnie mieszamy. Na koniec wsypujemy orzechy, jabłka oraz czekoladę i ponownie należy wszystko wymieszać. Tak przygotowane ciasto wykładamy do wyłożonej papierem foremki i wkładamy do nagrzanego piekarniku do 170 st. Pieczemy ok. 1 godz. do tzw. suchego patyczka. Upieczony placek posypujemy cukrem pudrem lub robimy dowolną polewę.

     

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

9 komentarzy:

  1. Świetne i szybkie do zrobienia ciasto. Pięknie wyrosło :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciacho, bardzo takie lubię :-) do kawki lub kubka herbaty idealne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, do kawki to nawet dwa kawałki bym schrupała! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne ciacho, proste i apetyczne :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy takiego nie jadłyśmy bo w dzieciństwie nie lubiłyśmy bakalii a teraz chyba byśmy to ciacho pokochały :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzisiaj piekę Twoje ciasto Gabrysiu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zatem daj znać, czy smakowało :)

      Usuń
    2. Gabrysiu ciasto wyszło bardzo smaczne. Polecam wszystkim :)

      Usuń
  7. Mam ochotę na ciasto i dziś je upiekę ;)

    OdpowiedzUsuń