Puszyste i wilgotne ciasto orzechowo - jabłkowe z dodatkiem czekolady. Nie wymaga dużo pracy, a do kawki czy herbatki w sam raz
Średnica formy: 28 cm
Składniki:
- 5 dużych jajek
- 25 dag masła lub margaryny
- 25 dag mąki tortowej
- 20 dag cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 10 dag posiekanych orzechów włoskich
- 2 jabłka pokrojone w drobną kostkę
- 5 dag pokrojonej gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina soli
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrami na puszysty krem. Dodajemy po 1 żółtku na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dalej ucieramy, aż wszystkie składniki się połączą. W międzyczasie ubijamy białka na sztywną pianę z odrobiną soli i również dodajemy do masy. Wszystko delikatnie mieszamy. Na koniec wsypujemy orzechy, jabłka oraz czekoladę i ponownie należy wszystko wymieszać. Tak przygotowane ciasto wykładamy do wyłożonej papierem foremki i wkładamy do nagrzanego piekarniku do 170 st. Pieczemy ok. 1 godz. do tzw. suchego patyczka. Upieczony placek posypujemy cukrem pudrem lub robimy dowolną polewę.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto orzechowo - jabłkowe jabłka orzechy orzechy włoskie
Świetne i szybkie do zrobienia ciasto. Pięknie wyrosło :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho, bardzo takie lubię :-) do kawki lub kubka herbaty idealne :-)
OdpowiedzUsuńOj, do kawki to nawet dwa kawałki bym schrupała! :)
OdpowiedzUsuńFajne ciacho, proste i apetyczne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
M
Nigdy takiego nie jadłyśmy bo w dzieciństwie nie lubiłyśmy bakalii a teraz chyba byśmy to ciacho pokochały :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj piekę Twoje ciasto Gabrysiu :)
OdpowiedzUsuńzatem daj znać, czy smakowało :)
UsuńGabrysiu ciasto wyszło bardzo smaczne. Polecam wszystkim :)
UsuńMam ochotę na ciasto i dziś je upiekę ;)
OdpowiedzUsuń