Bardzo sycący węgierski placek z ciasta drożdżowego z dodatkiem ugotowanych ziemniaków
Ilość: 7 sztuk
Składniki:
- 20 dag ugotowanych ziemniaków (ok. 3 średnich ziemniaków)
- 50 dag mąki pszennej
- 5 dag drożdży
- około 300-400 ml mleka lub wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oleju
- olej do głębokiego smażenia
- starty ser żółty
- śmietana
- węgierska paprykowa kiełbasa lekko podsmażana
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki dokładnie rozgniatamy lub przepuszczamy przez praskę i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie przygotowujemy zaczyn. Odlewamy około 150 ml lekko ciepłego mleka, dodajemy do niego cukier, drożdze i 3 łyżki mąki. Wszystko mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 10-15 minut. Potem robimy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, sól i ziemniaki (można też przygotować wersje bez ziemniaków), wlewamy olej oraz zaczyn. Wszystko mieszamy i stopniowo dodajemy pozostałe mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Powinno być sprężyste, gładkie i nie może kleić się do rąk (ilość dodanego mleka zależy od wilgotności mąki i mączności ziemiaków). Po wyrobieniu (około 5 minut) ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na okolo godzinę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 7 placków. Z każdej części robimy kulkę, którą dłonią rozpłaszczamy i formujemy placek około 1-1,5 cm grubości. Następnie w głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki z obu stron na złoty kolor. Wykładamy na papierowy ręcznik i odsączamy nadmiar tłuszczu.
Upieczone langosze serwujemy z kwaśną śmietaną, startym żółtym serem i węgierską paprykową kiełbasą lekko podsmażaną. Placuszki znakomicie też smakują z cukrem pudrem lub z różnymi sosami, leczo czy gulaszem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasto drożdżowe langosz naleśniki obiad omlet placek placek drożdżowy placek langosz placek węgierski placek z ziemniakami ziemniaki
obłędnie pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńLubię langosze mimo ich kaloryczności. :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię langosze
OdpowiedzUsuńPyszne danie:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, sama nazwa mi coś mówiła, ale dopiero jak zobaczyłam, skojarzyłam, że moja koleżanka po powrocie z Węgier przygotowywała to danie kilka razy :) Pyszne było :) Wspomnienia wróciły :)
OdpowiedzUsuńJadła dosłownie raz w życiu i bardzo mi smakował. Twój wygląda smakowicie, z chęcią spróbuję taki zrobić :-)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam :/ wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńTeż nie jadłam jeszcze, ale wyglądają super! Na pewno by mi posmakował, bo uwielbiam wszelkie takie placuszki :)
OdpowiedzUsuńkoocham langosze! :) Mimo tego, że są wielką bombą kaloryczną, to je uwielbiam... :)
OdpowiedzUsuńno i pociekła mi ślinka. Kurde dobreeee :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszny :)
OdpowiedzUsuńjadłam nie raz ,pychota ! :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłyśmy a wygląda bardzo smacznie! W ogóle pierwszy raz widzimy takie pyszności :)
OdpowiedzUsuńLangosze jadłam na Węgrzech z oliwą czosnkową. Pyszne i ciekawe!
OdpowiedzUsuńSuper placki, dzisiaj robię :)
OdpowiedzUsuńNajpierw spróbowałem na festiwalu rock na bagnie w tym roku a teraz robię z dziećmi już drugi raz z leczo w moim wykonaniu super sprawa
OdpowiedzUsuńAle pyszne placki, będę je częściej robiła...
OdpowiedzUsuńPolecam przepis, są pyszne.
OdpowiedzUsuńUwielbiam langosze i na słodko i na słono. Polecam.
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentują i wyśmienicie smakują, dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńJadłam na Węgrzech ale był ser zapieczony
OdpowiedzUsuńA zamiennie ile suchych drożdży do tej ilości składników
OdpowiedzUsuń2 opakowania po 7 g
Usuń