Delikatne, mięciutkie i bardzo aromatyczne mięsko. Doskonałe do obiadu i świeżego pieczywa
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe (około 1 kg)
- około 2 łyżek suszonego majeranku
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz mielony czarny i ziołowy
- kminek mielony
- 4 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 1/2 szklanki bulionu lub wody
- tłuszcz do smażenia według uznania
Przygotowanie:
Mięso nacieramy mieszanką majeranku, pieprzu czarnego i ziołowego, soli oraz kminku. Następnie układamy je na pokrojonych talarkach cebuli i czosnku. Przykrywamy folią spożywczą i ostawiamy na kilka godzin do lodówki.
Po tym czasie podsmażamy je z obu stron, by zamknąć pory (niezadługo, gdyż może się przypalić majeranek). Potem przekładamy polędwiczki wraz z pokrojoną cebulą i czosnkiem do brytfanki. Podlewamy bulionem , dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Całość dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Polędwiczki kroimy przestudzone. Podajemy z ziemniakami i surówkami warzywnymi lub na zimno z pieczywem.
Smacznego!
mięsne polędwica polędwiczki wieprzowe polędwiczki wieprzowe w majeranku
Gabrysiu jakie zacne polędwiczki, aż się uśmiecha człowiek do nich :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowe mięsko. Pyszne i bez chemii.
OdpowiedzUsuńFajne mięsko zrobiłaś :-)
OdpowiedzUsuńDo tego sosik i jest pyszny obiad :)
OdpowiedzUsuńNoooo taki obiad, to prawdziwa uczta:)
OdpowiedzUsuńpyszności :)
OdpowiedzUsuń