Pyszna i błyskawiczna sałatka, świetna na kolację oraz przyjęcia. Dodatek sosu czosnkowego nadaje jej charakterystyczny, intensywny smak
Składniki:
- kukurydza konserwowa (340 g)
- seler konserwowy (350 g)
- 1 czerwona papryka
- 1 pomidor
- koperek świeży lub mrożony
- 200 g makaronu rotelle
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 18%
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Do miseczki dodajemy majonez, śmietanę, czosnek przeciśnięty przez praskę i świeżo zmielony pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. W międzyczasie gotujemy makaron na al dente, odcedzamy go, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie odcedzamy z zalewy kukurydzę oraz seler. Natomiast pomidora i paprykę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie warzywa oraz makaron wrzucamy do miski, dodajemy pokrojony koperek i sól. Składniki delikatnie mieszamy i przekładamy do dużej salaterki.
Na koniec sałatkę polewamy wcześniej przygotowanym sosem czosnkowym i odstawiamy ją na ok. 1/2 godz. do lodówki (oczywiście przykrytą np. folią spożywczą).
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
makaron makaron rotelle sałatka sałatka z makaronem sałatka z makaronem rotelle sałatka z rotelle sałatki seler konserwowy
Ale ja chcę bez kukurydzyyyyyyyyyyy :( :))) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie wygląda ten makaronik :-) mniam pysznie :-)
OdpowiedzUsuńJak z makaronem to dla mnie :) Fajny pomysł :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMusiała smakować ciekawie, wygląda smacznie i bogato :)
OdpowiedzUsuńjaki fajny makaron,sałatka na pewno smaczna :)
OdpowiedzUsuńTaka sałatka zastąpi nawet cała kolację;)
OdpowiedzUsuńCudnie to wygląda :D Na pewno dzieci by oszalały na punkcie takiej sałatki :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjna sałatka !
OdpowiedzUsuń