Schab nadziewany kiełbasą

Doskonały, soczysty schab na ciepło jako danie obiadowe i na zimno jako wędlina do kanapek

Składniki:
  • ok.1,5 kg schabu 
  • 1 cienka kiełbasa podwędzana o długości schabu 
  • 3 łyżeczki musztardy np. chrzanowej 
  • 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 
  • 1 cebula 
  • majeranek 
  • pieprz 
  • liść laurowy 
  • ziele angielskie 
  • sól 
  • kminek mielony 
  • słodka papryka mielona 



Przygotowanie:

Z musztardy, czosnku, majeranku i kminku robimy marynatę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Następnie ostrym, długim nożem robimy nacięcie w środku schabu - na wylot. Powstałą kieszeń smarujemy 1 łyżeczką powstałej marynaty i wkładamy kiełbasę (można ją lekko zamrozić wówczas łatwiej nabija się schab). Pozostałą marynatę wykorzystujemy do natarcia całego schabu, który następnie wkładamy na noc do lodówki.



Następnego dnia zamarynowane mięso umieszczamy w brytfance, posypujemy je mieloną papryką i zalewamy wodą ok. 1/2 szklanki . Dodajemy także obraną cebulę, ziarna pieprzu, ziela angielskiego , liść laurowy i sól do smaku. Mięso dusimy pod przykryciem ok. 1,5 godz. (podczas pieczenia schab obracamy i w razie potrzeby dolewamy wody). Gdy będzie miękki wkładamy go do nagrzanego piekarnika do 200 st. na około 10 minut, aby się zarumienił. Schab podajemy na ciepło jako danie obiadowe np. z ziemniakami i buraczkami lub na zimno do kanapek. Powstały sos musztardowy, jeżeli jest taka potrzeba to zagęszczamy go mąką lub śmietaną.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

13 komentarzy:

  1. Pięknie nadziany :) na kromeczkę plasterek poproszę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie, ja zamierzam nafaszerować polędwiczką

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł. Ja w taki sposób nadziewałam mielone. Z pewnością super smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prawdziwy rarytas dla mięsożerców :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedyś nadziewałam kiełbasą i cukinią, świetna sprawa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne mięsko. Nie ma to jak domowe wyroby.

    OdpowiedzUsuń
  7. Schaby nadziane różnymi rzeczami już widziałyśmy ale kiełbasą jeszcze nie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Staropolskim zwyczajem nadziewa sie kielbasa,jajkiem lub sliwka.Tak robila moja babcia, a nauczyla sie od swojej mamy wiec to nic nowego.Tyle,ze na wesela sie robilo lub na uroczystosci domowe typu swieta.

      Usuń
  8. Z tą kiełbaską w środku na pewno musi być pyszny. Super pomysł i pięknie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam, mniam, ale apetyczni wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  10. Super pomysł, muszę zrobić. Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  11. Apetyczny schabik, super pomysł....robimy w niedzielę.

    OdpowiedzUsuń