Doskonały, soczysty schab na ciepło jako danie obiadowe i na zimno jako wędlina do kanapek
Składniki:
- ok.1,5 kg schabu
- 1 cienka kiełbasa podwędzana o długości schabu
- 3 łyżeczki musztardy np. chrzanowej
- 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1 cebula
- majeranek
- pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- kminek mielony
- słodka papryka mielona
Z musztardy, czosnku, majeranku i kminku robimy marynatę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Następnie ostrym, długim nożem robimy nacięcie w środku schabu - na wylot. Powstałą kieszeń smarujemy 1 łyżeczką powstałej marynaty i wkładamy kiełbasę (można ją lekko zamrozić wówczas łatwiej nabija się schab). Pozostałą marynatę wykorzystujemy do natarcia całego schabu, który następnie wkładamy na noc do lodówki.
Następnego dnia zamarynowane mięso umieszczamy w brytfance, posypujemy je mieloną papryką i zalewamy wodą ok. 1/2 szklanki . Dodajemy także obraną cebulę, ziarna pieprzu, ziela angielskiego , liść laurowy i sól do smaku. Mięso dusimy pod przykryciem ok. 1,5 godz. (podczas pieczenia schab obracamy i w razie potrzeby dolewamy wody). Gdy będzie miękki wkładamy go do nagrzanego piekarnika do 200 st. na około 10 minut, aby się zarumienił. Schab podajemy na ciepło jako danie obiadowe np. z ziemniakami i buraczkami lub na zimno do kanapek. Powstały sos musztardowy, jeżeli jest taka potrzeba to zagęszczamy go mąką lub śmietaną.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
domowa wędlina kiełbasa obiad przekąski schab schab faszerowany schab nadziewany kiełbasą
Pięknie nadziany :) na kromeczkę plasterek poproszę ;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna marynata :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, ja zamierzam nafaszerować polędwiczką
OdpowiedzUsuńSuper pomysł. Ja w taki sposób nadziewałam mielone. Z pewnością super smakuje :-)
OdpowiedzUsuńPrawdziwy rarytas dla mięsożerców :)
OdpowiedzUsuńKiedyś nadziewałam kiełbasą i cukinią, świetna sprawa :)
OdpowiedzUsuńŚwietne mięsko. Nie ma to jak domowe wyroby.
OdpowiedzUsuńSchaby nadziane różnymi rzeczami już widziałyśmy ale kiełbasą jeszcze nie :D
OdpowiedzUsuńStaropolskim zwyczajem nadziewa sie kielbasa,jajkiem lub sliwka.Tak robila moja babcia, a nauczyla sie od swojej mamy wiec to nic nowego.Tyle,ze na wesela sie robilo lub na uroczystosci domowe typu swieta.
UsuńZ tą kiełbaską w środku na pewno musi być pyszny. Super pomysł i pięknie wygląda.
OdpowiedzUsuńMniam, mniam, ale apetyczni wygląda.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, muszę zrobić. Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńApetyczny schabik, super pomysł....robimy w niedzielę.
OdpowiedzUsuń