Kruche miodowo - kakaowe blaty przełożone budyniowo - maślanym kremem, idealne następnego dnia. Wykonanie ciasta jest pracochłonne, ale za to pięknie się prezentuje i jest bardzo dobre w smaku
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
ciasto:
- 3 jajka
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki miodu wielokwiatowego
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżka sody
- 1 l mleka
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki mąki pszenna
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 200 g masła
- 50 g masła
- 2 łyżki mleka
- 5 łyżek cukru
- 4 łyżki mleka w proszku
- posypka czekoladowa
Przygotowanie:
Do metalowej miski wsypujemy cukier, kakao, dodajemy miód i wbijamy jajka. Na kuchence ustawiamy garnek z gotującą wodą, a na nim ustawiamy metalową miskę i całość ubijamy na parze przez około 15 min. Ubitą masę jajeczną zestawiamy, wsypujemy 2 szklanki mąki i sodę oraz mieszamy łyżką. Na stolnicę wysypujemy resztę mąki, wykładamy ciasto i dokładnie wyrabiamy, aż wgnieciemy całą mąkę (jeżeli ciasto będzie zbyt twarde dodajemy 2-3 łyżki śmietany).
Ciasto dzielimy na 5 porcji. Każdą część rozwałkowujemy na wielkość blachy podsypując mąką (najlepiej robić to od razu na papierze do pieczenia). Trzeba się nieco natrudzić, bo ciasto należy bardzo cienko rozwałkować. Każdy blat pieczemy oddzielnie w temp. 170 st. przez około 10 min. Upieczone blaty studzimy.
Szklankę mleka miksujemy z mąką pszenną i ziemniaczaną i jajkiem na gładką masę. Resztę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlewamy masę mączno - jajeczną i gotujemy budyń. Gotowy pozostawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy i porcjami dodajemy ostudzony budyń. Gotowym kremem przekładamy zimne blaty. Masło, mleko i cukier rozpuszczamy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mleko w proszku i mieszamy. Ciepłą polewę wylewamy na ciasto i obsypujemy czekoladową posypką.
Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasta na święta ciasto miodowe ciasto ukrainka kruche ciasto masa budyniowa ukrainka
uwielbiam takie ciacha
OdpowiedzUsuńPiękne , równiuteńkie warstwy a ciasto dopieszczone, że aż chce się je zjeść z fotki:)
OdpowiedzUsuńSuper się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńBardzo efektownie wygląda...
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentuje i wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto i mega apetyczne
OdpowiedzUsuńciasto zdecydowanie warte zachodu
OdpowiedzUsuńNa Litwie jadłam podobne ciasto, tylko krem był inny:)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda wspaniale. Zjadłabym z chęcią :-)
OdpowiedzUsuńMnie zawsze odstrasza to pieczenie blatów, ale w efekcie końcowym wszystko wynagrodzone.
OdpowiedzUsuńCo za warstwy! Urzekające :) Na pewno by nam posmakował :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie:) Mniamm:)
OdpowiedzUsuńIle warstw :) Pycha ciasto.
OdpowiedzUsuńNo nie wiem czy na moją cierpliwość aż tyle warstw :p
OdpowiedzUsuńpiękne :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię ciasta takie jak to- są pyszne i potrafią zaskoczyć, a swoim smakiem wynagradzają włożona prace :)
OdpowiedzUsuńZawsze zastanawia mnie kto nazywa tak te ciasta :D
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto, akurat na Swieta :-)
OdpowiedzUsuńMam pytanie czy mąkę i sodę dodajemy do gorącej masy jajecznej?
OdpowiedzUsuńtak, mąkę z sodą od razu dodajemy :) pozdrawiam!
UsuńWita serdecznie:) Niestety chwilowo jestem w nieswoim donku, nie mam wieeelu sprzetów i składników w kuchni. Dlatego mam dwa szybkie pytania: Jaką formę Pani użyła? i jak mogę zastą pić sodę oczyszczoną, proszkiem do pieczenia? pozdrawiam serdecznie! Eva
OdpowiedzUsuńWitam,
Usuńwymiary formy podane są w przepisie, a sodę możemy zamienić na proszek, z tym że proszku dajemy dwa razy tyle :)
Pozdrawiam!
Czy placki trzeba nasączyć
OdpowiedzUsuńja blatów nie nasączałam, one zmiękną pod wpływem masy tylko ciasto najlepiej odstawić na całą noc :) Pozdrawiam!
UsuńDziękuje
UsuńTo świetny przepis,ciasto niby bez tłuszczu jak biszkopt, a jednak inaczej się robi. Widać, że jest
OdpowiedzUsuńpuszyste. Ale dlaczego taka nazwa?
Może przez to, że na Ukrainie to ciasto jest bardzo znane. Tylko ma nazwę SPARTAK
UsuńRobię to ciasto już od dawna. Tylko moja masa jest z kaszy manny. Ciasto stare jak świat a ciągle robi wrażenie. ��☺
OdpowiedzUsuńHej czy musze mieć mikser żeby ubić to ciastko na parze?
OdpowiedzUsuńmożesz ubić trzepaczką :)
UsuńCzym możnz zastąpić mleko w proszku? :)
Usuńmożesz zrobić polewę z białej czekolady lub inną :)
UsuńCudne ciasto ślinka cieknie. Napisz mi proszę czy można je zamrozić bo przed świętami mało czasu :)
OdpowiedzUsuńmożesz spokojnie zamrozić :)
UsuńCzy blaty można zrobić wcześniej i jakoś je przechowywać?
OdpowiedzUsuńTak, w suchym miejscu
UsuńWitam.Ciasto piękne-chcialabym upiec. Mam jednak pytanie-czy wymiary foremki na dole czy na górze? Moja u podstawy ma 21x26. Czy mozm być? Będę wdzięczna za odpowiedź. Ela.
OdpowiedzUsuńoczywiście może być taka :)
Usuńdo ciasta UKRAINKA krem: zamiast mąk dała bym moją wersję 6 łyżek kaszki manny błyskawicznej reszta składników taka sama. Mleko ze składnikami i kaszką gotuje się około 10 minut.Mniej pracy a efekt i smak taki sam- spróbujcie
OdpowiedzUsuńTo ciasto ,to miodownik
OdpowiedzUsuńMniam
OdpowiedzUsuńNiestety, przy pełnym zachowań proporcji i wskazówek ciasto wyszło... za małe i mega gniotowate. Nie da się z nim kompletnie nic zrobić - tylko zmarnowałam składniki. Poszukam gdzie indziej przepisu, bo mimo że ciasto prezentuje się wyśmienicie, to powyższy przepis nadaje się do kosza.
OdpowiedzUsuńTo taki Orzechowiec bez orzechów ale z kakao
OdpowiedzUsuń