Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
biszkopt:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- niecała łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 l mleka
- 2 cukry waniliowe
- 8 łyżek cukru
- 8 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 4 jajka
- 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 500 ml dżemu wiśniowego z kawałkami owoców
- 4 łyżki soku z pomarańczy
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 śmietan-fixy
- 2 łyżki cukru pudru
- około 1/2 szklanki wody
- aromat waniliowy lub inny
- podłużne biszkopty
- wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz ucieramy. Gotową masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na około 25 minut.
Następnie przygotowujemy krem karpatkowy. Do 1 szklanki mleka wsypujemy mąki i dodajemy jajka. Wszystko dokładnie rozbijamy trzepaczką, aby nie było grudek. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami i masłem. Na wrzące mleko małym strumieniem wlewamy wcześniej rozpuszczone mąki i jajka w mleku. Cały czas mieszamy, aby się nie przypaliło. Całość ponownie zagotowujemy, odstawiamy z ognia i mieszamy tak długo, aż będzie gładka masa. Pozostawiamy masę do wystygnięcia. W garnku podgrzewamy dżem z sokiem z pomarańczy, ale nie gotujemy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i mieszamy z dżemem. Studzimy.
Śmietankę ubijamy na sztywno z śmietan-fixami i cukrem pudrem. Biszkopt nasączamy wodą wymieszaną z aromatem. Następnie wykładamy tężejący dżem. Na wiśniach rozsmarowujemy krem karpatkowy oraz układamy biszkopty. Całość przykrywamy bitą śmietaną i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
bajka biszkopt bita śmietana ciasta ciasto bajka dżem wiśniowy krem do karpatki krem karpatkowy
pysznie wygląda, u mnie czeka w kolejce ;) może wreszcie na święta zrobię
OdpowiedzUsuńI co zrobiłaś?
UsuńCudowne ciasto, wygląda tak lekko jak chmurka :-)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bajecznie-kusząco, naprawdę.
OdpowiedzUsuńGłaski dla Goździka :)
Faktycznie bajka. Cudowne ciasto.
OdpowiedzUsuńIście bajeczne ciacho :)
OdpowiedzUsuńNo ja się Gożdzikowi nie dziwię,ja zaraz za nim...mniam.
OdpowiedzUsuńRzeczywiście istna baja :D
OdpowiedzUsuńBajeczne i cudowne ciacho
OdpowiedzUsuńBardzo dobra nazwa, bo ciasto wygląda bajecznie i jest w nim wszystko z cudownej bajki:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy:)
No faktycznie - istna bajka! :-)
OdpowiedzUsuńto fakt,bajeczne :)
OdpowiedzUsuńJasne że baaaaaaaaajka :)
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie. I stąd nazwa. Pewnie jeszcze smakuje bajecznie :))
OdpowiedzUsuńa na jaki rozmiar blaszki ?
OdpowiedzUsuńdziękuję za uwagę, już poprawiłam w przepisie :) Rozmiar blaszki to 24x28 cm :) Pozdrawiam!
UsuńIle sloiczkow dzemu.
UsuńUnknown tak jak w przepisie
UsuńOjejuuu jakie musi być dobre... Szkoda, że ze mnie taki antytalent kulinarny, ale może namówię kogoś zdolniejszego, żeby zrobił ;)) Oby się udało ;) A tak swoją drogą: nie wiem, czy lubisz opowiadania, ale może kiedyś zajrzysz do mnie? dezawi.blogspot.com
OdpowiedzUsuńKrem karpatkowy mieszamy jeszcze z masłem, czy nie?
OdpowiedzUsuńmasło gotujemy z mlekiem, póżniej już kremu nie mieszamy z masłem :) Pozdrawiam!
Usuńja bym jednak wymieszała z masłem - wg przepisu to jakbyśmy budyniem przełożyli - nieodpowiednia konsysyencja
Usuńmyślę, że masło już do kremu karpatkowego nie jest potrzebne, ponieważ jest dodane do gotowania :) krem nie wychodzi jak typowy budyń :)
Usuńa czy do kremu dodajemy całe jajka czy tylko żółtka ? bo zazwyczaj dodaje się tylko żółtka, pierwszy raz się spotykam aby całe jajka
Usuńcałe tak jak w przepisie
UsuńDżem nie musi być taki domowy, prawda? Jakiej firmy pani poleca kupić?
OdpowiedzUsuńja używam dżem domowy, ale może być też kupny. Nie wiem jaką firmę Pani polecić :) Pozdrawiam!
Usuńplanuje zrobić na weekend, ale zamiast wiśniowego zrobie z malinowym ♥
OdpowiedzUsuńJajka całe do kremu karpacka czy same żółtka?
OdpowiedzUsuńtak jak w przepisie całe jajka :)
UsuńIle dni od zrobienia można ciasto przechowywać w lodówce?
OdpowiedzUsuń3 - 4 dni :)
UsuńCiasto naprawde bajeczne pszepyszne a zarazem delikatne potecam bo naprawde bajkowe
OdpowiedzUsuńA można zamiast biszkoptow dać słomki ptysiowe?
OdpowiedzUsuńmyślę, że tak :)
Usuń