Bardzo smaczna, krucha rybka w zalewie octowej. Idealna na święta i różne imprezy. Alternatywa dla śledzi
Ilość: słoik 1l
Składniki:
- 3 sztuki świeżej makreli (około 1 kg)
- 2 średnie cebule
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki octu (10%)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- kilka ziarenek pieprzu czarnego
- bułka tarta
- mąka
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ryby patroszymy, dokładnie oczyszczamy, myjemy i kroimy na kawałki. Następnie obtaczamy w bułce tartej, mące i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
W międzyczasie przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier, sól i przyprawy. Wszystko zagotowujemy. Potem do wrzątku dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i ponownie zagotowujemy. W słoiku warstwami układamy cebulę, ryby i zalewamy przygotowaną marynatą. Zakręcamy słoik i po wystudzeniu odstawiamy do lodówki na kilka dni.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Boże Narodzenie makrela makrela w marynacie makrela w occie ryby
Takiej rybki to ja jeszcze nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńTakie pyszne rybki będę jadł u mojej kochanej Teściowej na Święta :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, mojemu mężowi by smakowało :)
OdpowiedzUsuńJest pyszna jak postoi w zalewie :)
OdpowiedzUsuńlubię śledzie, ale taką rybką nie można pogardzić, ładna, przejrzysta strona - pogratulować bloga
OdpowiedzUsuńAleż pyszności. Takie rybki to ja mogę jeść :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na makrele, mój sposób na makrelę - zalewa 2 szklanki wody 1 szklanka octu pozostałe przyprawy jak w Twoim przepisie.Do ostudzonej zalewy wkładam makrele surowe, po 72 godzinach zdejmuję z nich błonę/skórę i układam w słoiku warstwami makrela cebulka polewam delikatnie oliwą z oliwek, odstawiam do lodówki. Smakują jak śledzie marynowane.Pyszności
OdpowiedzUsuńPyszna alternatywa dla makreli, pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie - w moim mieście ciężko o świeża makrelę.Jaka się rybka jeszcze nada ?
OdpowiedzUsuńWiększość ryb tak można przygotować, ale najlepszy będzie chyba dorsz lub płoć
UsuńAż ślinka cieknie.... smakowicie wygląda.
OdpowiedzUsuńDziękuję za apetyczny przepis, skorzystam na święta....
OdpowiedzUsuń