Rolada z perliczki nadziana mięsnym farszem, owinięta rumianym boczkiem idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe lub przekąska
Składniki:
- cała perliczka z podrobami
- około 700 g mięsa mielonego
- około 700 g surowego boczku płat
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki bułki tartej
- pieprz ziołowy
- papryka słodka
- pieprz i sól
Przygotowanie:
Dobrze wymytą perliczkę luzujemy, czyli pozbywamy się kości. Najlepiej to zrobić za pomocą ostrego noża. Powinien nam wyjść płat skóry z mięsem w kształcie zbliżonym do prostokąta. Perliczkę lekko rozbijamy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Podroby drobno siekamy. Mięso mielone mieszamy podrobami, pieprzem ziołowym i słodką papryką, podsmażoną na maśle cebulą i czosnkiem oraz bułką tartą. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Farsz mięsny rozkładamy na perliczce. Boczek kroimy na cienkie plastry i lekko rozbijamy. Perliczkę zawijamy w roladę (staramy się mocno ściskać) oraz okręcamy plastrami boczku. Aby boczek się nie rozwijał spinamy go wykałaczkami. Roladę układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy folią aluminiową.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy około 40 minut. Następnie zmniejszamy temp. do 160 st. i pieczemy jeszcze około 1 godzinę. Na ostatnie około 30 minut pieczenia perliczkę odkrywamy, żeby się zarumieniła. Podczas pieczenia roladę można podlewać utworzonym sosem. Po wyjęciu, przed krojeniem roladę zostawiamy na około 10 - 15 minut, by mięso trochę przestygło. Perliczkę kroimy w plastry. Rolada z perliczki idealnie nadaje się na ciepło, podawana na obiad, jak również na zimno, podawana jako przekąska.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
domowa wędlina perliczka perliczka faszerowana perliczka nadziewana perliczka z boczkiem pieczona perliczka pieczona perliczka z boczkiem przekąski rolada z perliczki
Pięknie Ci wyszła ta rolada,Gabrysiu.Trochę pracy trzeba włożyć w przygotowanie całości.Mięso perliczki jest delikatne.Ja jeszcze nie jadłam tak podanej perliczki:) Zachowam przepis.Dzięki :))*
OdpowiedzUsuńGabrysiu piękna sztuka mięsa :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam takiej nigdy :)
OdpowiedzUsuńWspaniała roladka
OdpowiedzUsuńnie miałam okazji jeść perliczki, ale wygląda super ;)
OdpowiedzUsuńtakie rolady w domu to najbardziej kocha mój tata ;)