Aromatyczna i prosta w wykonaniu zupa wigilijna
Składniki:
- 30 dag grzybów mrożonych lub suszonych (podgrzybki, prawdziwki)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1 cebula
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz i sól
- 3 łyżki śmietany
- makaron - łazanki
- masło do smażenia
Przygotowanie:
Grzyby rozmrażamy, kroimy i podsmażamy razem z drobno posiekaną cebulą na maśle (suszone grzyby zalewamy gorącą wodą, odstawiamy). Do garnka z około 2l wody wrzucamy warzywa, przyprawy i gotujemy ok. 20 min. Następnie dodajemy wcześniej podsmażone grzyby (lub odcedzone suszone) oraz makaron łazankowy. Całość gotujemy do miękkości. Pod koniec zupę doprawiamy śmietaną i posypujemy koperkiem lub natką pietruszki.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Boże Narodzenie grzyby wigilijna zupa grzybowa zupa grzybowa zupa z grzybami zupy
Piękny blog, wspaniałe przepisy. Często zaglądam do Ciebie na fb :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńU mnie zawsze barszczyk :-) ale może dla odmiany zrobić grzybową :-)
OdpowiedzUsuńU mnie jak u Marzenki barszczyk, ale grzybowa też pyszna.
OdpowiedzUsuńu mnie jedno i drugie, co kto woli :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńU mnie również barszczyk :) pozdrawiam :)
UsuńW wigilię barszczyk, potem grzybowa. Obie zupy uwielbiam. Masz urocze grzyby suszone. W całości. Karmisz moje oczy tymi pysznościami :))
OdpowiedzUsuńZnamy te zupę i należy do ulubionych:) Grzybki kuszą i są niezwykle apetyczne:)
OdpowiedzUsuńŻeby te wszystkie pyszności spróbować, święta musiałyby trwać miesiąc:)
U nas nie jemy we Wigilię zupy grzybowej ale szkoda bo bardzo lubimy :)
OdpowiedzUsuń