Wigilijna zupa grzybowa



Aromatyczna i prosta w wykonaniu zupa wigilijna

Składniki:

  • 30 dag grzybów mrożonych lub suszonych (podgrzybki, prawdziwki)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz i sól
  • 3 łyżki śmietany
  • makaron - łazanki
  • masło do smażenia


Przygotowanie:

Grzyby rozmrażamy, kroimy i podsmażamy razem z drobno posiekaną cebulą na maśle (suszone grzyby zalewamy gorącą wodą, odstawiamy). Do garnka z około 2l wody wrzucamy warzywa, przyprawy i gotujemy ok. 20 min. Następnie dodajemy wcześniej podsmażone grzyby (lub odcedzone suszone) oraz makaron łazankowy. Całość gotujemy do miękkości. Pod koniec zupę doprawiamy śmietaną i posypujemy koperkiem lub natką pietruszki.

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

9 komentarzy:

  1. Piękny blog, wspaniałe przepisy. Często zaglądam do Ciebie na fb :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie zawsze barszczyk :-) ale może dla odmiany zrobić grzybową :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie jak u Marzenki barszczyk, ale grzybowa też pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. W wigilię barszczyk, potem grzybowa. Obie zupy uwielbiam. Masz urocze grzyby suszone. W całości. Karmisz moje oczy tymi pysznościami :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Znamy te zupę i należy do ulubionych:) Grzybki kuszą i są niezwykle apetyczne:)
    Żeby te wszystkie pyszności spróbować, święta musiałyby trwać miesiąc:)

    OdpowiedzUsuń
  7. U nas nie jemy we Wigilię zupy grzybowej ale szkoda bo bardzo lubimy :)

    OdpowiedzUsuń