Zupa rybna



Bardzo zdrowa, o wyrazistym smaku i zapachu zupa. Idealna na wigilijny stół

Składniki:

  • około 1 kg ryby (np. karpia lub innej)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 grzybki suszone
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu czarnego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • mielony czarny pieprz
  • sól
  • 1 łyżka masła
dodatkowo:
  • makaron np.: gwiazdki lub grzanki




Przygotowanie:

Rybę czyścimy (z głowy usuwamy oczy i skrzela), dzielimy na kawałki i wkładamy do garnka z zimną wodą. Następnie dodajemy cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól. Wszystko gotujemy na małym ogniu do miękkości ryby (ok. 20 minut). Ugotowaną rybę ostrożnie wyjmujemy, gdy ostygnie dzielimy ją na mniejsze porcje i staramy się usunąć ości. Natomiast wywar cedzimy przez sito. W międzyczasie kroimy w kostkę marchewkę, pietruszkę i seler. Potem w garnku rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim posolone i popieprzone warzywa.


Do nich wlewamy bulion i dodajemy suszone grzybki (zupa będzie ciemniejsza). Całość gotujemy przez ok. 15 minut. Pod koniec dodajemy ugotowane kawałki ryby i doprawiamy gałką muszkatołową. Zupa będzie smaczniejsza, gdy postoi kilka godzin, potem ją tylko podgrzejemy. Zupę podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem (np.gwiazdkami) lub z grzankami.

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

7 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam zupy rybnej! Ale smakowicie wygląda. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłyśmy! Ale nie wiemy czy chcemy jej spróbować :D Chociaż w sumie czemu nie xD

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupa rybna jest delikatna i pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. taaaa..tylko..tem suszone grzybki,nalezy najpierw namoczyc..konia z rzedem temu,kto ugotuje takie grzyby do miekkosci w ciagu 15 minut

    OdpowiedzUsuń