Bardzo zdrowa, o wyrazistym smaku i zapachu zupa. Idealna na wigilijny stół
Składniki:
- około 1 kg ryby (np. karpia lub innej)
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 grzybki suszone
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- kilka ziarenek pieprzu czarnego
- szczypta gałki muszkatołowej
- mielony czarny pieprz
- sól
- 1 łyżka masła
- makaron np.: gwiazdki lub grzanki
Przygotowanie:
Rybę czyścimy (z głowy usuwamy oczy i skrzela), dzielimy na kawałki i wkładamy do garnka z zimną wodą. Następnie dodajemy cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól. Wszystko gotujemy na małym ogniu do miękkości ryby (ok. 20 minut). Ugotowaną rybę ostrożnie wyjmujemy, gdy ostygnie dzielimy ją na mniejsze porcje i staramy się usunąć ości. Natomiast wywar cedzimy przez sito. W międzyczasie kroimy w kostkę marchewkę, pietruszkę i seler. Potem w garnku rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim posolone i popieprzone warzywa.
Do nich wlewamy bulion i dodajemy suszone grzybki (zupa będzie ciemniejsza). Całość gotujemy przez ok. 15 minut. Pod koniec dodajemy ugotowane kawałki ryby i doprawiamy gałką muszkatołową. Zupa będzie smaczniejsza, gdy postoi kilka godzin, potem ją tylko podgrzejemy. Zupę podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem (np.gwiazdkami) lub z grzankami.
Smacznego!
Mój tato uwielbia taką zupkę :-)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam zupy rybnej! Ale smakowicie wygląda. :-)
OdpowiedzUsuńFajna zupeczka:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłyśmy! Ale nie wiemy czy chcemy jej spróbować :D Chociaż w sumie czemu nie xD
OdpowiedzUsuńZupa rybna jest delikatna i pyszna :)
OdpowiedzUsuńtaaaa..tylko..tem suszone grzybki,nalezy najpierw namoczyc..konia z rzedem temu,kto ugotuje takie grzyby do miekkosci w ciagu 15 minut
OdpowiedzUsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń