Inspirowane batonem idealne, nie za słodkie ciasto biszkoptowe przełożone kajmakiem z ryżem preparowanym i masą budyniową
Wymiary formy: 24x28 cm
ciasto:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 50 g białej czekolady
- 2 szklanki mleka
- 2 żółtka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- 400 g masy kajmakowej
- 2 1/2 szklanki ryżu preparowanego
- 80 g orzeszków ziemnych solonych
Przygotowanie:
Białą czekoladę ścieramy na drobnych oczkach. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Kiedy cukier się rozpuści, a masa będzie sztywna i błyszcząca, cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wsypujemy czekoladę i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 st. oraz pieczemy około 35 min. i studzimy.
Jedną szklankę mleka gotujemy, a w reszcie miksujemy żółtka, mąki i cukier. Na wrzące mleko wlewamy przygotowaną masę i gotujemy, aż powstanie budyń, a następnie odstawiamy pod przykryciem do wystygnięcia. Masło w temperaturze pokojowej miksujemy na puch oraz stopniowo dodajemy ostudzony budyń. Pod koniec ucierania wlewamy sok z cytryny. Masę kajmakową mieszamy z ryżem preparowanym. Wystudzony biszkopt przekrawamy na pół.
Na spód biszkoptu wykładamy i rozsmarowujemy ryż z kajmakiem, następnie krem budyniowy (zostawiamy 3 - 4 łyżki masy na górę ciasta). Przykrywamy drugim blatem biszkoptu i rozsmarowujemy pozostały krem i posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
baton lion batonik biały lion biszkopt ciasta ciasto batonik ciasto biały lion kajmak krem budyniowy lion masa budyniowa masa kajmakowa orzechy orzeszki ziemne ryż preparowany
Gabrysiu wygląda wspaniale :-) zjadłabym kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńWOW Gabrysiu jakie cicho z pazurem :)
OdpowiedzUsuńTutaj się tworzą po prostu same pyszne ciasta, aż patrzeć się nie da ;) :D
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale:))
OdpowiedzUsuńjak dla mnie lion (baton) jest bardzo słodki ale na kawałeczek ciasta to bym się skusiła
OdpowiedzUsuńciasto jest dużo mniej słodsze niż baton :)
UsuńWspaniały widok:) Musi być pyszne;)
OdpowiedzUsuńCiasto wspaniałe. I wygląda tak apetycznie :)
OdpowiedzUsuńAleż bym zjadła to cudo :)
Piękna prezentacja, a o smaku już marzę :) Cudeńko!
OdpowiedzUsuńWitam , czy ktoś piekł to ciasto? Zamierzam upiec na urodziny wnuczki torcik z tego i nie wiem czy warto? czy będzie smaczny torcik.
OdpowiedzUsuńMmm wygląda smakowicie, na pewno do wypróbowania :) ja bym górę polala jeszcze roztopioną białą czekoladą ;)
OdpowiedzUsuńAle pyszność.
OdpowiedzUsuńO rany! To ciasto wygląda fantastycznie :D Zapisuję :)
OdpowiedzUsuńCiasto pieczemy bez proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńtak, bez proszku :) pozdrawiam!
Usuńwłaśnie się zajadamy ciastem, super przepis, ciasto wygląda jak ze zdjęcia, więcej takich
OdpowiedzUsuńCiasto smaczne, ale prawdę mówiąc ze smakiem białego liona to za dużo wspólnego nie ma . Myślałam,że będzie bardziej wow!Najbardziej smakują mi te orzeszki na wierzchu ��
OdpowiedzUsuńU mnie właśnie degustacja mniam mniam :) orzeszki fajnie kontrastują smakowo z resztą słodkości polecam !!! bardzo smaczne ciasto !!!
OdpowiedzUsuńRewelacja... no i ten ryż preparowany :) Piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńToż to ciasto idealne! Takie lubimy najbardziej bez patrzenia na skład, kalorie o co tam jeszcze jest :P
OdpowiedzUsuńTwoje ciacho wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńświetne ciasto, a jak apetycznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńświetne ciasto
OdpowiedzUsuńDo ciasta można dać proszek do pieczenia??czy lepiej nie bo coś się nie uda jak będzie proszek??
OdpowiedzUsuńja biszkopt piekłam bez proszku do pieczenia, nie wiem jak ciasto się zachowa gdy proszek dodasz :) pozdrawiam!
UsuńZapowiadał się super, zaufałam, zaryzykowałam bez proszku...jednak wyszło bez na dziej nie
OdpowiedzUsuńPrzykro mi, że ciasto nie wyszło. Myślę, że musiałaś/eś coś źle zrobić, ponieważ biszkopt chociaż bez proszku wychodzi. Dużo osób robiło już to ciasto i nikt nie narzekał na brak proszku ;-)
UsuńWygladalo pysznie ale coz rewelacji nie zrobilo.
OdpowiedzUsuńJutro będę robić to ciasto. Na Dzień Babci i Dziadka, ale nasączę biszkopt alkoholem, myślę ,że będzie super. Do masy dodam pokrojone batony lion, trochę ulepszę ciasto. W piątek napisze komentarz czy smakowało ciasto :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam to ciasto, trochę ulepszyłam do masy budyniowej dodałam pokrojone batony lion. Między masy dałam nasączone alkoholem herbatniki. Na wierzch dałam orzechy włoskie , pokrojone. Biszkopt nasączyłam alkoholem. Smaczne , nawet bardzo , goście chwalili
OdpowiedzUsuńCzy zamiast masy budyniowej moge uzyc ubito smietane?
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale!!! Muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńZrobiłam ciasto dokładnie jak w przepisie na imprezę po chrzcie synka. Wyszło znakomite, nie za słodkie, nie za mdłe. Dla mnie bomba! Chociaż za ciastami nie przepadam. Wyszło jak z cukierni! Pozdrawiam i życzę dalszych kulinarnych sukcesów :)
OdpowiedzUsuńMiksujac dodawać do biszkoptu mąkę czy lepiej wymieszać delikatnie łyżką bo boje się ze ten biszkopt nie będzie pulchny jak będę miksowac
OdpowiedzUsuńja dodawałam stopniowo miksując, możesz spróbować zrobić wegług własnego pomysłu :) Pozdrawiam!
Usuń