Kruche, chrupiące ciasteczka pieczone w piekarniku. Są tak samo smaczne jak te smażone na głębokim oleju, a mniej kaloryczne
Ilość: około 56 sztuk
Składniki:
- 50 g masła
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 żółtka
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżki spirytusu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- szczypta soli
Przygotowanie:
Nożem siekamy mąkę z masłem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto (można je wybijać wałkiem, aż pojawią się pęcherze powietrza). Potem ciasto przykrywamy i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Następnie ciasto dzielimy na 2 części i cienko rozwałkowujemy (bez posypywania mąką).
Wycinamy paski 3x11 cm, każdy pośrodku nacinamy i przekładamy jeden koniec paska przez przecięcie.
Potem układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st. około 10 minut.
Upieczone posypujemy cukrem pudrem. Jest to przepis dla tych, którzy liczą kalorie. Dla pozostałych, uformowane chruściki wrzucamy do gorącego tłuszczu (np. oleju, smalcu) i smażymy na złoty kolor.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
chrust ciasta faworki faworki pieczone w piekarniku faworki z piekarnika karnawał tłusty czwartek
a właśnie się zastanawiałam, cz y można upiec zamiast smażyć :) na bank je zrobię ;)
OdpowiedzUsuńMyślałam nad nimi i muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować
OdpowiedzUsuńO nie robiłam jeszcze takich,muszę wypróbować ;)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńO i znów faworki z piekarnika, a dziewczyny działają :)
OdpowiedzUsuńMniam pyszności :-)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłyśmy takich faworków :( Nasza babcia robi tylko takie z ciasta drożdżowego :/
OdpowiedzUsuńMozna zamiast spirytusu dodac octu?
OdpowiedzUsuńmożna dodać 1 łyżeczkę octu (nie może być go za dużo, bo ciasto wyjdzie kwaśne), ale też można pominąć ten składnik
UsuńUwielbiam! Też robię z piekarnika i teraz taka ochota mnie naszła, że nie będę mogła się skupić. ;-)
OdpowiedzUsuńA dlaczego dodajemy spirytus?
OdpowiedzUsuńDo tych smażonych to słyszałam,że zmniejsza wchłanianie tłuszczu. Ale tu?
Z całą pewnością je zrobię :)
spirytus dodajemy ponieważ, to jest przepis z którego można smażyć faworki także na oleju :)
UsuńMyśli Pani, że jak go pominę, to się ciasto nie "obrazi"? ;)
Usuńnie obrazi się :)
UsuńCzy zamiast masła można użyć margarynę?
OdpowiedzUsuńCórka nie może spożywać masła, stąd moje pytanie.
można użyć :)
UsuńDziękuję :)
UsuńCisto się rozwala nie idzie nawet rozwałkować co dodać żeby miało bardziej zwartą konsystencję ?
OdpowiedzUsuńdodaj więcej śmietany :)
UsuńCzy zamiast śmietany mozna dac jogurt naturalny?
OdpowiedzUsuńCzy zamiast śmietany mozna dac jogurt naturalny?
OdpowiedzUsuńmyślę, że tak
Usuń