Gołąbki z płatkami ryżowymi

Gołąbki w wersji z płatkami ryżowymi idealne dla zapracowanych. Szybkie w przygotowaniu, ponieważ płatków wcześniej nie gotujemy

Składniki:
  • główka małej kapusty
  • 2 szklanki płatków ryżowych
  • około 300 g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki ketchupu
  • 1 łyżeczka koncentratu
  • pieprz czarny mielony
  • pieprz ziołowy
  • sól


sos:
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki koncentratu
  • 2 łyżeczki mąki



Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Do miski wsypujemy płatki ryżowe, dodajemy cebulę, mięso mielone, ketchup, koncentrat pomidorowy, wbijamy jajko oraz doprawiamy solą, pieprzem czarnym mielonym i ziołowym. Farsz dokładnie mieszamy.



W międzyczasie z kapusty odcinamy głąb i wkładamy ją do garnka z wodą. Gotujemy na małym ogniu. Gdy liście lekko zmiękną ściągamy je z kapusty (czynność tą powtarzamy kilkakrotnie, aż rozbierzemy całą kapustę). Następnie zawijamy w liście kapusty farsz. Uformowane gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy około 1/2 szklanki wody, wrzucamy parę ziaren ziela angielskiego i kilka liści laurowych.



Gołąbki pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. około 40 minut. Przecier pomidorowy mieszamy z mąką, koncentratem pomidorowym, 1/2 szklanki wody i doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Po około 40 minutach pieczenia zalewamy przecierem gołąbki. Pieczemy jeszcze około 20 minut, aż powstanie nam sos.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

12 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na pyszne gołąbki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł :) no nie wpadłam jeszcze na to żeby zrobić z płatkami :) super muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zamiast ryżu,płatki,,no mogą być smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomysł bardzo fajny i myślę, że innowacyjny :)
    Fajna nowość z tymi płatkami.

    OdpowiedzUsuń
  5. Gołąbki piękne i bardzo apetyczne a do tego proste w przygotowaniu - pomysł do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawe te gołąbki, wygladają smacznie

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawe, och jak ja dawno nie jadłam gołąbków.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawe gołąbki. Super dodatek tych płatków jak dotąd jadłam je na mleku.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawy przepis na pyszne gołąbki. Ależ musiały smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne i niezwykle smakowite gołąbki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubimy gołąbki :) Bardzo fajny skład farszu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie ma to jak domowe gołąbki :)

    OdpowiedzUsuń