Gołąbki w wersji z płatkami ryżowymi idealne dla zapracowanych. Szybkie w przygotowaniu, ponieważ płatków wcześniej nie gotujemy
Składniki:
- główka małej kapusty
- 2 szklanki płatków ryżowych
- około 300 g mięsa mielonego
- 2 cebule
- 1 jajko
- 2 łyżeczki ketchupu
- 1 łyżeczka koncentratu
- pieprz czarny mielony
- pieprz ziołowy
- sól
sos:
- ziele angielskie
- liść laurowy
- mały słoiczek przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki koncentratu
- 2 łyżeczki mąki
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Do miski wsypujemy płatki ryżowe, dodajemy cebulę, mięso mielone, ketchup, koncentrat pomidorowy, wbijamy jajko oraz doprawiamy solą, pieprzem czarnym mielonym i ziołowym. Farsz dokładnie mieszamy.
W międzyczasie z kapusty odcinamy głąb i wkładamy ją do garnka z wodą. Gotujemy na małym ogniu. Gdy liście lekko zmiękną ściągamy je z kapusty (czynność tą powtarzamy kilkakrotnie, aż rozbierzemy całą kapustę). Następnie zawijamy w liście kapusty farsz. Uformowane gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy około 1/2 szklanki wody, wrzucamy parę ziaren ziela angielskiego i kilka liści laurowych.
Gołąbki pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. około 40 minut. Przecier pomidorowy mieszamy z mąką, koncentratem pomidorowym, 1/2 szklanki wody i doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Po około 40 minutach pieczenia zalewamy przecierem gołąbki. Pieczemy jeszcze około 20 minut, aż powstanie nam sos.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
gołąbki gołąbki na obiad gołąbki z płatkami ryżowymi obiad płatki ryżowe
Świetny pomysł na pyszne gołąbki :-)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :) no nie wpadłam jeszcze na to żeby zrobić z płatkami :) super muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńzamiast ryżu,płatki,,no mogą być smaczne :)
OdpowiedzUsuńPomysł bardzo fajny i myślę, że innowacyjny :)
OdpowiedzUsuńFajna nowość z tymi płatkami.
Gołąbki piękne i bardzo apetyczne a do tego proste w przygotowaniu - pomysł do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńCiekawe te gołąbki, wygladają smacznie
OdpowiedzUsuńCiekawe, och jak ja dawno nie jadłam gołąbków.
OdpowiedzUsuńCiekawe gołąbki. Super dodatek tych płatków jak dotąd jadłam je na mleku.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis na pyszne gołąbki. Ależ musiały smakować :)
OdpowiedzUsuńŚwietne i niezwykle smakowite gołąbki :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy gołąbki :) Bardzo fajny skład farszu :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowe gołąbki :)
OdpowiedzUsuń