Faworki w kształcie kokardek to świetna i smaczna propozycja na karnawał
Składniki:
- koło 2 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 1 1/2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki serka waniliowego
- 2 łyżki spirytusu
- 50 g masła
- cukier puder
- około 1 l oleju
Przygotowanie:
Na stolnicę wsypujemy mąkę, robimy dołek i dodajemy serek waniliowy, żółtka, masło, cukier puder i spirytus. Zagniatamy ciasto, starając się wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza. Najlepiej ciasto zagniatać około 8 min, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 1 godz.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki oraz cienko wałkujemy. Szklanką wykrawamy z ciasta kółka. Z kółek formujemy kokardkę ściskając do środka naprzeciwległe brzegi. Środki kokardek należy mocno ściskać, aby w trakcie pieczenia się nie rozwijały.
Tak przygotowane kokardki smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
chrust ciasta faworki karnawał karnawałowe kokardki tłusty czwartek
śliczności :)
OdpowiedzUsuńŚwietne, chętnie wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł kochana :-) częstuje się :-)
OdpowiedzUsuńFaworki bardzo lubię. Ale fajny kształt :)
OdpowiedzUsuńW takiej muszce nie powstydziłabym się wystąpić ,a potem zjeść.
OdpowiedzUsuńBardzo fany kształt i bardzopomysłowo
OdpowiedzUsuńPiękne, do schrupania ;)
OdpowiedzUsuńJakie urocze:)
OdpowiedzUsuńJakie piękne kokardki. Aż szkoda jeść.
OdpowiedzUsuńProsty ale i genialny pomysł :D
OdpowiedzUsuńjakie fajne !
OdpowiedzUsuńTakich ślicznotek jeszcze nie widziałam, bardzo pomysłowe:)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo piękne, pomysłowe i brak słów :) Zabieram kilka do kawki :)
OdpowiedzUsuń