Kibiny to karaimskie pierogi z kruchego lub drożdżowego ciasta z farszem mięsnym. Pochodzą z Litwy i są bardzo smaczne
Ilość: 17 sztuk
Składniki:
kruche ciasto:
- 200 g masła
- około 400 g mąki
- 3 jajka
- 2 łyżki śmietany
- 1/2 łyżeczki soli
farsz:
Przygotowanie:
- około 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego, baraniny
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- majeranek
- sól
- pieprz mielony
Przygotowanie:
Masło z mąką siekamy nożem. Następnie dodajemy śmietanę, sól oraz 2 całe jajka + 1 białko (żółtko zostawiamy). Składniki zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto (w razie potrzeby dosypujemy mąki). Ciasto wkładamy na minimum 1 godz. do lodówki.
W międzyczasie przygotowujemy farsz. Do mięsa dodajemy drobno posiekaną cebule, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie łączymy i odstawiamy w chłodne miejsce. Następnie wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy je na 2 części. Każdą rozwałkowujemy na około 2 mm i wykrawamy krążki około 13 cm. Na każdy nakładamy mięsny farsz i zlepiamy brzegi pierogów ozdobnym splotem.
Potem układamy je na wysmarowanej tłuszczem blaszce, smarujemy roztrzepanym żółtkiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 200 st. około 30 minut. Kibiny podajemy z czystym barszczem lub bulionem. Doskonale również smakują jako przekąska do gorącej herbaty.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
imprezowe przekąski kibiny kibiny karaimskie pierogi karaimskie pierogi pieczone przekąski
Znamy te pierogi:) są naprawdę pyszne i godne wypróbowania:) Twoje są idealnie zlepione i pięknie upieczone. Narobiłaś nam smaku:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie:)
bardzo ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńW końcu jesteś Gabrysiu, dzięki za inspiracje :) Jak zwykle piękne zdjęcie.
OdpowiedzUsuńPiękne Gabrysiu, cudowne :)
OdpowiedzUsuńskusiłabym się na jednego
OdpowiedzUsuńNie powiedziałabym nie, tym kibinom :)
OdpowiedzUsuńNie słyszałam wcześniej o tych pierogach, fajnie że zrobiłaś o nich post. Na pewno są przepyszne.
OdpowiedzUsuńTrochę dziegciu do tego miodu.Pierogi karaimskie tzw.kibiny nijak mają się do Litwy - Karimowie to lud żydowski mający swoje korzenie w Azji mniejszej.Na Litwie a także w Polsce znależli się na skutek przymusowych przesiedleń z Krymu. Tak więc te pyszności to Karaimskie (żydowskie) danie.Niektórzy serwują je jako typowe Lwowskie danie.
OdpowiedzUsuńCoś mi tu nie pasuje - Sorry -Autentyczny przepis na kibiny można znależć na błogu Krystyny Jandy - aktorki. Zapewniam to jest 100% orginalny tradycyjny karaimski przepis.Nie umiejszając nic autorce powyższego bo pewnie jest równie pyszny.
OdpowiedzUsuńPiekę kibiny , ale dodaję mięso krojone w kosteczkę +cebulka i przyprawy,nie mielimy tylko kroimy i tez się upieką , około 40 minut i jest OK :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie. Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńSą pyszne, moja rodzina je uwielbia...
OdpowiedzUsuńRobiłam z tego przepisu, wszystkim bardzo smakowały...
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglądają, zapisuję przepis i będziemy robić....
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie napewno zrobię
OdpowiedzUsuńCzy mogę prosić o informację jaką śmietanę trzeba dodać?
OdpowiedzUsuńkwaśną, 12 lub 18%
UsuńPyszności...
OdpowiedzUsuńU nas w województwie mazowieckim nazywamy sójki mazowieckie.sa przepyszne
OdpowiedzUsuńJadlam te pierogi na Litwie na wycieczce,pyszne,dzięki za przepis,zrobię,pozdraWiam
OdpowiedzUsuń