Kibiny

Kibiny to karaimskie pierogi z kruchego lub drożdżowego ciasta z farszem mięsnym. Pochodzą z Litwy i są bardzo smaczne

Ilość: 17 sztuk

Składniki:

kruche ciasto:
  • 200 g masła
  • około 400 g mąki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/2 łyżeczki soli
farsz:
  • około 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego, baraniny
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól
  • pieprz mielony



Przygotowanie:

Masło z mąką siekamy nożem. Następnie dodajemy śmietanę, sól oraz 2 całe jajka + 1 białko (żółtko zostawiamy). Składniki zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto (w razie potrzeby dosypujemy mąki). Ciasto wkładamy na minimum 1 godz. do lodówki.



W międzyczasie przygotowujemy farsz. Do mięsa dodajemy drobno posiekaną cebule, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie łączymy i odstawiamy w chłodne miejsce. Następnie wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy je na 2 części. Każdą rozwałkowujemy na około 2 mm i wykrawamy krążki około 13 cm. Na każdy nakładamy mięsny farsz i zlepiamy brzegi pierogów ozdobnym splotem.



Potem układamy je na wysmarowanej tłuszczem blaszce, smarujemy roztrzepanym żółtkiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 200 st. około 30 minut. Kibiny podajemy z czystym barszczem lub bulionem. Doskonale również smakują jako przekąska do gorącej herbaty.

 

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

20 komentarzy:

  1. Znamy te pierogi:) są naprawdę pyszne i godne wypróbowania:) Twoje są idealnie zlepione i pięknie upieczone. Narobiłaś nam smaku:)
    Pozdrawiamy serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. W końcu jesteś Gabrysiu, dzięki za inspiracje :) Jak zwykle piękne zdjęcie.

    OdpowiedzUsuń
  3. skusiłabym się na jednego

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie powiedziałabym nie, tym kibinom :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie słyszałam wcześniej o tych pierogach, fajnie że zrobiłaś o nich post. Na pewno są przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Trochę dziegciu do tego miodu.Pierogi karaimskie tzw.kibiny nijak mają się do Litwy - Karimowie to lud żydowski mający swoje korzenie w Azji mniejszej.Na Litwie a także w Polsce znależli się na skutek przymusowych przesiedleń z Krymu. Tak więc te pyszności to Karaimskie (żydowskie) danie.Niektórzy serwują je jako typowe Lwowskie danie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Coś mi tu nie pasuje - Sorry -Autentyczny przepis na kibiny można znależć na błogu Krystyny Jandy - aktorki. Zapewniam to jest 100% orginalny tradycyjny karaimski przepis.Nie umiejszając nic autorce powyższego bo pewnie jest równie pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  8. Piekę kibiny , ale dodaję mięso krojone w kosteczkę +cebulka i przyprawy,nie mielimy tylko kroimy i tez się upieką , około 40 minut i jest OK :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają bardzo apetycznie. Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  10. Są pyszne, moja rodzina je uwielbia...

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłam z tego przepisu, wszystkim bardzo smakowały...

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo apetycznie wyglądają, zapisuję przepis i będziemy robić....

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają apetycznie napewno zrobię

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy mogę prosić o informację jaką śmietanę trzeba dodać?

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszności...

    OdpowiedzUsuń
  16. U nas w województwie mazowieckim nazywamy sójki mazowieckie.sa przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  17. Jadlam te pierogi na Litwie na wycieczce,pyszne,dzięki za przepis,zrobię,pozdraWiam

    OdpowiedzUsuń