Kluski śląskie z sosem pieczarkowym

Proste, a bardzo smaczne danie kuchni śląskiej. Podaje się je zamiast ziemniaków najczęściej do sosów i mięs. Smakuje również jako danie samodzielne z przesmażoną cebulką lub boczkiem

Ilość: około 40 sztuk

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • około 250 g mąki ziemniaczanej
  • sól
sos:
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1 łyżeczka masła klarowanego



Przygotowanie:

Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę i pokrojone w plastry pieczarki. Gdy wygotuje się płyn wlewamy śmietanę wymieszana z 2 łyżkami wody. Wszystko doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane lekko studzimy i jeszcze ciepłe przepuszczamy przez maszynkę lub praskę.


Następnie odstawiamy je do całkowitego wystudzenia. W misce dzielimy je na 4 części. 1/4 ziemniaków odkładamy, a w puste miejsce wsypujemy mąkę. Potem dodajemy odłożone ziemniaki i wszystko ugniatamy, aż powstanie jednolita masa (są tacy co dodają jeszcze jajko, ja zgodnie z tradycyjnym przepisem nie).




Z ciasta formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i w każdej palcem robimy wgłębienie. Kluski wrzucamy partiami do osolonej, gotującej się wody. Od wypłynięcia gotujemy jeszcze około 2 minuty.

  


Wyjmujemy je łyżką cedzakową i podajemy z wcześniej przygotowanym sosem pieczarkowym. Smakują również z przysmażoną cebulką czy boczkiem.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

21 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają, ja uwielbiam kluski śląskie :) Do wszystkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie. Jedno z moich ulubionych dań. Kluchy z sosem. Kluseczki równiutkie, a całe danie bardzo apetyczne :))

    OdpowiedzUsuń
  3. na pewno apetyczne ale kluski śląskie bez jajka sa nie smaczne:( robiłam wyszły ale są takie szklane, no wiadomo jak bez jajka. choć jedno ale trzeba dać

    OdpowiedzUsuń
  4. z sosem pieczarkowym najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne, równiuteńkie i lśniące a do tego pieczarkowy sos - poezja:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne kluski, które uwielbiam, ale niestety rzadko jem. Ten przepis przybliży mnie do ich zrobienia na 100%

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszny obiad na niedzielę ;) kluseczki jak malowane :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie równe i piękne kluseczki :D Urozmaicają obiadek :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealnie wyszły, zjadłabym z chęcią:)

    OdpowiedzUsuń
  10. witam jaka smietane dodajemy do sosu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do sosu możesz dodać 12% lub 18%, jak wolisz, pozdrawiam!

      Usuń
  11. Sosik z kluskami śląskimi to świetna sprawa, dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  12. Pieczarki są świetnym sposobem na dodatek do klusek, przecież one się komponują z niemalże wszystkim.

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziękuję za przepis, może wreszcie sama je zrobię zamiast polegać na mamie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ile mniej więcej klusek wyjdzie z kilograma ziemniaków?

    OdpowiedzUsuń
  15. ja dodaje make ziemniaczana, tu noe napisano jaka . Czyzby pszenna tez mozna dodac , to tedy wyjda nie slaskie ale kopytka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tu też jest dodana ziemniaczana, w składnikach jest napisane jaka to ma być mąka

      Usuń
  16. Wypróbowałam przepis. Kluski wyszły idealne. Wszystkim bardzo smakowały.

    OdpowiedzUsuń
  17. Piękne kluseczki. Uwielbiam je do różnych sosów.

    OdpowiedzUsuń