Proste, a bardzo smaczne danie kuchni śląskiej. Podaje się je zamiast ziemniaków najczęściej do sosów i mięs. Smakuje również jako danie samodzielne z przesmażoną cebulką lub boczkiem
Ilość: około 40 sztuk
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- około 250 g mąki ziemniaczanej
- sól
- 30 dag pieczarek
- 1 cebula
- 3 łyżki śmietany
- sól
- pieprz mielony
- 1 łyżeczka masła klarowanego
Przygotowanie:
Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę i pokrojone w plastry pieczarki. Gdy wygotuje się płyn wlewamy śmietanę wymieszana z 2 łyżkami wody. Wszystko doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane lekko studzimy i jeszcze ciepłe przepuszczamy przez maszynkę lub praskę.
Następnie odstawiamy je do całkowitego wystudzenia. W misce dzielimy je na 4 części. 1/4 ziemniaków odkładamy, a w puste miejsce wsypujemy mąkę. Potem dodajemy odłożone ziemniaki i wszystko ugniatamy, aż powstanie jednolita masa (są tacy co dodają jeszcze jajko, ja zgodnie z tradycyjnym przepisem nie).
Z ciasta formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i w każdej palcem robimy wgłębienie. Kluski wrzucamy partiami do osolonej, gotującej się wody. Od wypłynięcia gotujemy jeszcze około 2 minuty.
Następnie odstawiamy je do całkowitego wystudzenia. W misce dzielimy je na 4 części. 1/4 ziemniaków odkładamy, a w puste miejsce wsypujemy mąkę. Potem dodajemy odłożone ziemniaki i wszystko ugniatamy, aż powstanie jednolita masa (są tacy co dodają jeszcze jajko, ja zgodnie z tradycyjnym przepisem nie).
Z ciasta formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i w każdej palcem robimy wgłębienie. Kluski wrzucamy partiami do osolonej, gotującej się wody. Od wypłynięcia gotujemy jeszcze około 2 minuty.
Wyjmujemy je łyżką cedzakową i podajemy z wcześniej przygotowanym sosem pieczarkowym. Smakują również z przysmażoną cebulką czy boczkiem.
Smacznego!
Pysznie wyglądają, ja uwielbiam kluski śląskie :) Do wszystkiego :)
OdpowiedzUsuńPysznie. Jedno z moich ulubionych dań. Kluchy z sosem. Kluseczki równiutkie, a całe danie bardzo apetyczne :))
OdpowiedzUsuńna pewno apetyczne ale kluski śląskie bez jajka sa nie smaczne:( robiłam wyszły ale są takie szklane, no wiadomo jak bez jajka. choć jedno ale trzeba dać
OdpowiedzUsuńWszystko załeży od kartofli
Usuńz sosem pieczarkowym najlepsze :)
OdpowiedzUsuńPiękne, równiuteńkie i lśniące a do tego pieczarkowy sos - poezja:)
OdpowiedzUsuńPyszne kluski, które uwielbiam, ale niestety rzadko jem. Ten przepis przybliży mnie do ich zrobienia na 100%
OdpowiedzUsuńPyszny obiad na niedzielę ;) kluseczki jak malowane :)
OdpowiedzUsuńJakie równe i piękne kluseczki :D Urozmaicają obiadek :D
OdpowiedzUsuńIdealnie wyszły, zjadłabym z chęcią:)
OdpowiedzUsuńwitam jaka smietane dodajemy do sosu
OdpowiedzUsuńdo sosu możesz dodać 12% lub 18%, jak wolisz, pozdrawiam!
UsuńSosik z kluskami śląskimi to świetna sprawa, dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńPieczarki są świetnym sposobem na dodatek do klusek, przecież one się komponują z niemalże wszystkim.
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis, może wreszcie sama je zrobię zamiast polegać na mamie :)
OdpowiedzUsuńIle mniej więcej klusek wyjdzie z kilograma ziemniaków?
OdpowiedzUsuńtak jak jest napisane, około 40 sztuk
Usuńja dodaje make ziemniaczana, tu noe napisano jaka . Czyzby pszenna tez mozna dodac , to tedy wyjda nie slaskie ale kopytka
OdpowiedzUsuńtu też jest dodana ziemniaczana, w składnikach jest napisane jaka to ma być mąka
UsuńWypróbowałam przepis. Kluski wyszły idealne. Wszystkim bardzo smakowały.
OdpowiedzUsuńPiękne kluseczki. Uwielbiam je do różnych sosów.
OdpowiedzUsuń