Kora brzozy

Przepyszne ciasto bakaliowe, przełożone delikatnym kremem, delicjami namoczonymi w kawie i brzoskwiniami zalanymi galaretką

Wymiary formy: 35x25 cm

Składniki:

ciasto:
  • 8 białek
  • 3 żółtka
  • 20 dag cukru
  • 10 dag orzechów włoskich pokrojonych
  • 10 dag orzechów włoskich mielonych
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 10 dag rodzynek
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli


krem:
  • 5 żółtek
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • syrop z brzoskwiń w puszce
  • kostka masła (20 dag)
  • 3 łyżki cukru
dodatkowo:
  • 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe
  • 2 opakowania delicji o smaku brzoskwiniowym
  • brzoskwinie z puszki
  • 1/2 szklanki mocnej, rozpuszczalnej kawy lub owocowej herbaty



Przygotowanie:

Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Potem wsypujemy porcjami cukier, cały czas ubijamy, a na koniec dodajemy żółtka. Następnie delikatnie mieszamy z pozostałymi składnikami ciasta i pieczemy dwa placki około 35 minut w temp. 180 st. Upieczone odstawiamy do wystudzenia.

  


Syrop z brzoskwiń wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. W 3/4 szklanki zimnej wody rozpuszczamy budynie, mąkę i żółtka. Najlepiej wszystko miksujemy i wlewamy do gotującego się syropu. Cały czas mieszamy, gotujemy budyń i odstawiamy do schłodzenia. W międzyczasie ucieramy masło z cukrem i dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Dalej ucieramy, aż powstanie puszysta masa. Gotowy krem dzielimy na 3 części. Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu (można dać mniej wody) i odstawiamy w chłodne miejsce. Potem na pierwszy placek wykładamy 1 część kremu, a na nim układamy delicje namoczone w kawie (czekoladą do dołu).



Następnie pokrywamy je 2 częścią kremu i przykrywamy drugim plackiem. Na nim rozsmarowujemy pozostały krem, układamy pokrojone w plasterki brzoskwinie i zalewamy je tężejącymi galaretkami. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki. 


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

22 komentarze:

  1. Ciekawa nazwa ciasta.
    Wspaniale wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nieco pracowite,ale jakie fajne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ciasta lubię, maja wszystko co najlepsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda po prostu obłędnie,a smakuje na pewno jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawa nazwa! Ale smak najważniejszy a na pewno jest bosko :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciacho wygląda bardzo ciekawie i pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chodzi za mną to ciasto już tak długo. Pycha

    OdpowiedzUsuń
  8. Ostatnio koleżanka przyniosła podobne ciasto do pracy - Kora orzechowa (chyba takie samo w wykonaniu tylko nazwa inna) - przepyszne było!

    OdpowiedzUsuń
  9. wieki tego ciasta nie jadłam ! ale mi smaka narobiłaś...

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ to ciasto jest ciekawe :) Jeszcze takiego nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne! Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  12. To jest po prostu super ciacho !!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wow, wygląda niesamowicie, każda warstwa jest idealna. :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Polecam przepis, ciasto jest bardzo smaczne i efektowne.

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy można użyć mleka zamiast wody w kremie?

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale superowe ciacho muszę w najbliższym czasie upiec, zrobię domownikom niespodziankę. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ulubione ciasto naszej rodziny, polecam...

    OdpowiedzUsuń
  18. W przepisie jest że pieczemy dwa placki na raz a można osobno nic się nie stanie z ciastem

    OdpowiedzUsuń