Przepyszne ciasto bakaliowe, przełożone delikatnym kremem, delicjami namoczonymi w kawie i brzoskwiniami zalanymi galaretką
Wymiary formy: 35x25 cm
Składniki:
ciasto:
- 8 białek
- 3 żółtka
- 20 dag cukru
- 10 dag orzechów włoskich pokrojonych
- 10 dag orzechów włoskich mielonych
- 10 dag wiórków kokosowych
- 10 dag rodzynek
- 2 łyżki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
krem:
- 5 żółtek
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
- 3/4 szklanki wody
- 1 łyżka mąki tortowej
- syrop z brzoskwiń w puszce
- kostka masła (20 dag)
- 3 łyżki cukru
- 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe
- 2 opakowania delicji o smaku brzoskwiniowym
- brzoskwinie z puszki
- 1/2 szklanki mocnej, rozpuszczalnej kawy lub owocowej herbaty
Przygotowanie:
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Potem wsypujemy porcjami cukier, cały czas ubijamy, a na koniec dodajemy żółtka. Następnie delikatnie mieszamy z pozostałymi składnikami ciasta i pieczemy dwa placki około 35 minut w temp. 180 st. Upieczone odstawiamy do wystudzenia.
Syrop z brzoskwiń wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. W 3/4 szklanki zimnej wody rozpuszczamy budynie, mąkę i żółtka. Najlepiej wszystko miksujemy i wlewamy do gotującego się syropu. Cały czas mieszamy, gotujemy budyń i odstawiamy do schłodzenia. W międzyczasie ucieramy masło z cukrem i dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Dalej ucieramy, aż powstanie puszysta masa. Gotowy krem dzielimy na 3 części. Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu (można dać mniej wody) i odstawiamy w chłodne miejsce. Potem na pierwszy placek wykładamy 1 część kremu, a na nim układamy delicje namoczone w kawie (czekoladą do dołu).
Następnie pokrywamy je 2 częścią kremu i przykrywamy drugim plackiem. Na nim rozsmarowujemy pozostały krem, układamy pokrojone w plasterki brzoskwinie i zalewamy je tężejącymi galaretkami. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
bakalie ciasta ciasta na święta ciasto kora brzozy ciasto z bakaliami kora brzozy
Ciekawa nazwa ciasta.
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda.
Nieco pracowite,ale jakie fajne:)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta lubię, maja wszystko co najlepsze ;)
OdpowiedzUsuńWygląda po prostu obłędnie,a smakuje na pewno jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńCiekawa nazwa! Ale smak najważniejszy a na pewno jest bosko :D
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda bardzo ciekawie i pysznie :-)
OdpowiedzUsuńChodzi za mną to ciasto już tak długo. Pycha
OdpowiedzUsuńOstatnio koleżanka przyniosła podobne ciasto do pracy - Kora orzechowa (chyba takie samo w wykonaniu tylko nazwa inna) - przepyszne było!
OdpowiedzUsuńTak, znam to ciasto o nazwie kora orzechowa.
Usuńwieki tego ciasta nie jadłam ! ale mi smaka narobiłaś...
OdpowiedzUsuńAleż to ciasto jest ciekawe :) Jeszcze takiego nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie :D
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo efektownie :-)
OdpowiedzUsuńPyszne! Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku :)
OdpowiedzUsuńTo jest po prostu super ciacho !!!
OdpowiedzUsuńWow, wygląda niesamowicie, każda warstwa jest idealna. :-)
OdpowiedzUsuńPolecam przepis, ciasto jest bardzo smaczne i efektowne.
OdpowiedzUsuńCzy można użyć mleka zamiast wody w kremie?
OdpowiedzUsuńpewnie tak, ale ja zawsze robię z wodą
UsuńAle superowe ciacho muszę w najbliższym czasie upiec, zrobię domownikom niespodziankę. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńUlubione ciasto naszej rodziny, polecam...
OdpowiedzUsuńW przepisie jest że pieczemy dwa placki na raz a można osobno nic się nie stanie z ciastem
OdpowiedzUsuń