Zdrowe, soczyste i delikatne mięso przygotowane w dużej ilości warzyw i przypraw. Super danie na świąteczny obiad lub przyjęcia
Składniki:
- 1 królik (około 1,5 kg)
- 4 całe marchewki średniej wielkości
- 2 całe pietruszki średniej wielkości
- 1/2 selera
- 2 duże cebule (1 pokrojona w krążki, 1 cała)
- 4 duże ząbki czosnku (2 pokrojone, 2 całe)
- 1 duży pomidor bardzo drobno posiekany
- masło klarowane lub smalec
- papryka słodka
- majeranek
- rozmaryn (suszony i gałązki świeżego)
- pieprz mielony
- ziele angielskie
- liść laurowy
- przyprawa Adżika lub innna mieszanka przypraw pikantnych
- sól
Przygotowanie:
Królika dzielimy na porcje, nacieramy przyprawami i odkładamy do lodówki na noc.
Następnego dnia blaszkę lub brytfankę smarujemy masłem lub smalcem i przekładamy do niej królika. Obkładamy go warzywami i podlewamy 1/2 szklanki wody lub bulionem (w razie potrzeby dolewamy więcej). Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i dusimy pod przykryciem do miękkości (ok.80 min.). Co kilka minut mięso polewamy powstałym sosem. Pod koniec pieczenia na (ok. 10-15 min.) danie odkrywamy, aby mięso się delikatnie zarumieniło.
Przygotowanego królika najlepiej podawać z ziemniakami, różnymi surówkami lub buraczkami. Powstały sos można zagęścić śmietaną.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
królik królik pieczony królik pieczony w warzywach królik w warzywach mięsne
Przyznam się Gabrysiu że nigdy nie robiłam ani nie jadłam królika :-)
OdpowiedzUsuńa ja robiłam pierwszy raz i wyszedł super, bardzo smaczne i ciekawe mięso, polecam :)
UsuńSmakowity miałaś obiad, mięso królika jest takie delikatne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam mięso z królika, jest pyszne ale za często jego nie jem niestety.
OdpowiedzUsuńSuper to podanie w warzywach :)
Pysznie przyrządzony królik. Uwielbiamy w każdej wariacji
OdpowiedzUsuńto dopiero był królewski obiad. królik wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuń