Znakomite połączenie miodowych blatów, biszkoptu makowego oraz masy grysikowej, czyli pyszne i proste w przygotowaniu ciasto, idealne do niedzielnej kawy czy herbaty
Wymiary blachy: 24x28 cm
Składniki:
blaty miodowe:
- 2 1/3 szklanki mąki
- 150 g masła
- 2 jajka
- 3 łyżki miodu (u mnie lipowy)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka sody
- 4 białka
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki suchego maku
- 1 1/2 szklanki mleka
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 8 łyżek kaszy manny
- 3 łyżki cukru pudru
- 200 g masła
- cukier puder
Przygotowanie:
Mąkę siekamy z masłem, wbijamy jajka, dodajemy miód cukier i sodę oraz zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie równe porcje. Każdą część rozwałkowujemy na wielkość formy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy oddzielnie dwa blaty w temp. 180 st. przez około 15 min. Upieczone miodowe blaty studzimy.
Następnie przygotowujemy biszkopt makowy. Białka ubijamy na sztywną pianę z solą. Cały czas miksując wsypujemy porcjami cukier, powoli wlewamy ocet oraz stopniowo wsypujemy wymieszaną mąkę pszenną z ziemniaczaną. Na koniec wsypujemy mak i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 25 min. Upieczony biszkopt makowy studzimy.
W rondelku gotujemy mleko z cukrem waniliowym. Na wrzące mleko wsypujemy kaszę manną, mieszamy i gotujemy około 2 min. oraz pozostawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, a następnie cały czas miksując stopniowo dodajemy grysik. Na pierwszy blat miodowy wykładamy połowę masy grysikowej, rozsmarowujemy i przykrywamy biszkoptem makowym. Następnie wykładamy drugą część masy, rozsmarowujemy i przykrywamy drugim blatem miodowym. Ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
biszkopt makowy ciasta ciasta na święta ciasto makowe ciasto maurycy ciasto miodowe ciasto z makiem kasza manna mak masa grysikowa maurycy miodownik miód
Zachwycający!.
OdpowiedzUsuńNiby proste składniki a efekt wspaniały, bardzo podoba mi się to ciacho!
OdpowiedzUsuńPiękne, efektowne cudne :)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto. Porywam kawałeczek, musi być obłędne.
OdpowiedzUsuńWygląda mega, a pewnie jeszcze lepiej smakuje.
OdpowiedzUsuńZachwyciło mnie to ciasto :-)
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda i na pewno jest bardzo smaczne. A jakiej wielkości ma być forma ?
OdpowiedzUsuńdzięki :) wymiary blaszki podane są na górze wpisu, pozdrawiam!
Usuńmniam! kradnę kawałek :)
OdpowiedzUsuńPerfekcyjna kostka :>
OdpowiedzUsuńWypieszczony ten Twój Maurycy do perfekcji:) Pięknie wygląda każdy kawałek...mniamuśne ciacho :)
OdpowiedzUsuńNie słyszałam o takim cieście. Jest cudowne. I jak ładnie ma na imię :)
OdpowiedzUsuńFajna ta wersja z makiem w środku :)
OdpowiedzUsuńTakie fajne do kawy i po kawie i po deserze. Trzeba przyznać, pożarłbym...
OdpowiedzUsuńCzy może być margaryna do ciasta?
OdpowiedzUsuńTak, ale z masłem ma lepszy smak
UsuńCzy do tego z makiem nie dodaje się proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńnie, robimy tak jak w przepisie
UsuńPlacki miodowe dość twarde mam nadzieję że zmiekną ��
OdpowiedzUsuńOd masy zmiękną
UsuńCukier puder? Nie wiem czy na zimne placki można posypać i będzie się trzymać?
OdpowiedzUsuńBędzie się trzymać
UsuńWłaśnie zrobiłam to ciasto, choć jest jeszcze w lodówce i nie kosztowałam. Coś chyba nie tak z proporcjami na krem. Tylko 1,5 szklani mleka na 8 łyżek kaszy manny??? Grysik był tak zbity i twardy, za nic nie przypominał kremu po połączeniu z utartym masłem i cukrem. Myślałam ze mikser mi się spali. Trochę uratowałam dodając zimnego mleka. W ogóle to mało tego kremu, aby 2x przełożyć ciasto. Radzę od razu dać więcej mleka na taką ilość kaszy. A placki miodowe czymś nasączyć, np. jakimś alkoholem (ja tak zrobiłam). Lub Sokiem z pomarańczy jak ktoś nie lubi alkoholowych ciast.
OdpowiedzUsuń