Proste do wykonania ciasteczka na piwie z dodatkiem marmolady i konfitury różanej. Są bardzo kruche, aromatyczne i błyskawicznie znikają z talerza
Ilość: około 65 sztuk
Składniki:
- 200 g masła
- około 2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki piwa jasnego
- 200 g marmolady np. wieloowocowej
- 6 łyżeczek konfitury różanej
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Miękkie masło siekamy nożem z mąką. Stopniowo dolewamy piwo i ręką zagniatamy ciasto (musi być jednolite i nie może przyklejać się do ręki - w razie potrzeby dosypujemy mąki). Następnie powstałe ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 mm i wycinamy szklanką kółka. Na środek każdego łyżeczką nakładamy marmoladę wymieszaną z konfiturą różaną.
Potem z obu stron zawijamy ciasto i delikatnie dociskamy palcami, aby się skleiły. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st. około 15 minut, muszą się lekko zarumienić. Po upieczeniu piwoszki posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciastka ciastka na piwie ciastka piwoszki ciastka z różą piwoszki
Wyglądają pysznie. Nigdy takich chyba nie jadłam. Zapisuje sobie przepis :-)
OdpowiedzUsuńNie jadłam takich ciasteczek, muszą być bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńCzyli to takie pijaczki :)
OdpowiedzUsuńWitam Gabrysiu i pytam, a jajka są niepotrzebne ???
OdpowiedzUsuńWitam, witam, to są ciasteczka bez jajek :) pozdrawiam!
UsuńDzięki wszystko jasne,pozdrawiam..:)))
UsuńPrzepis na te ciacha zalegał u mnie w zeszycie od dawna i dzięki Tobie je zrobiłam :) Pozdrawiam i polecam bo są rewelacyjne :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym, na jednym by się nie skończyło
OdpowiedzUsuńpyszności!!!
OdpowiedzUsuńFajowe są! :D
OdpowiedzUsuńNawet o nich nie słyszałyśmy. Ciekawe jak smakują :)
OdpowiedzUsuńFajne ciasteczka - pochrupałabym! :) Pozdrawiam noworocznie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo sprytne i efektowne ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńWyglądają wyśmienicie. Ja często robię drożdżowe rogaliki i bez dodatku piwa. Muszę spróbować następnym razem(:
OdpowiedzUsuńfajnie ciacha do herbatki :)
OdpowiedzUsuńzapisałam dziwne bez jajek
OdpowiedzUsuńbez jajek, ale za to bardzo smaczne :)
Usuńa czy cukier nie jest potrzebny? nie będzie za mało słodkie
OdpowiedzUsuńmoim zdaniem są wystarczająco słodkie, ale jak chcesz to możesz dodać cukier :)
UsuńBardzo często je piekę. Sprawdzają się zwłaszcza na wyjazd. Bardzo smaczne i długo zachowują świeżość
OdpowiedzUsuńPychaaa,nie pamiętam już kiedy je robiłam ostatnio.
OdpowiedzUsuńNa pewno są pyszne już ślinka cieknie, zrobię z całą pewnością.
OdpowiedzUsuńWszystkim bardzo smakowały, polecam przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo dobre ciasteczka, dziękuję za przepis....
OdpowiedzUsuńSą pyszne, długo świeże i chrupiące. Polecam 🥰
OdpowiedzUsuń