Piwoszki

Proste do wykonania ciasteczka na piwie z dodatkiem marmolady i konfitury różanej. Są bardzo kruche, aromatyczne i błyskawicznie znikają z talerza

Ilość: około 65 sztuk

Składniki:
  • 200 g masła
  • około 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki piwa jasnego
  • 200 g marmolady np. wieloowocowej
  • 6 łyżeczek konfitury różanej
  • cukier puder do posypania



Przygotowanie:

Miękkie masło siekamy nożem z mąką. Stopniowo dolewamy piwo i ręką zagniatamy ciasto (musi być jednolite i nie może przyklejać się do ręki - w razie potrzeby dosypujemy mąki). Następnie powstałe ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 mm i wycinamy szklanką kółka. Na środek każdego łyżeczką nakładamy marmoladę wymieszaną z konfiturą różaną.



Potem z obu stron zawijamy ciasto i delikatnie dociskamy palcami, aby się skleiły. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st. około 15 minut, muszą się lekko zarumienić. Po upieczeniu piwoszki posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

25 komentarzy:

  1. Wyglądają pysznie. Nigdy takich chyba nie jadłam. Zapisuje sobie przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam takich ciasteczek, muszą być bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam Gabrysiu i pytam, a jajka są niepotrzebne ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, witam, to są ciasteczka bez jajek :) pozdrawiam!

      Usuń
    2. Dzięki wszystko jasne,pozdrawiam..:)))

      Usuń
  4. Przepis na te ciacha zalegał u mnie w zeszycie od dawna i dzięki Tobie je zrobiłam :) Pozdrawiam i polecam bo są rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjadłabym, na jednym by się nie skończyło

    OdpowiedzUsuń
  6. Nawet o nich nie słyszałyśmy. Ciekawe jak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajne ciasteczka - pochrupałabym! :) Pozdrawiam noworocznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo sprytne i efektowne ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają wyśmienicie. Ja często robię drożdżowe rogaliki i bez dodatku piwa. Muszę spróbować następnym razem(:

    OdpowiedzUsuń
  10. fajnie ciacha do herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. zapisałam dziwne bez jajek

    OdpowiedzUsuń
  12. a czy cukier nie jest potrzebny? nie będzie za mało słodkie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moim zdaniem są wystarczająco słodkie, ale jak chcesz to możesz dodać cukier :)

      Usuń
  13. Bardzo często je piekę. Sprawdzają się zwłaszcza na wyjazd. Bardzo smaczne i długo zachowują świeżość

    OdpowiedzUsuń
  14. Pychaaa,nie pamiętam już kiedy je robiłam ostatnio.

    OdpowiedzUsuń
  15. Na pewno są pyszne już ślinka cieknie, zrobię z całą pewnością.

    OdpowiedzUsuń
  16. Wszystkim bardzo smakowały, polecam przepis.

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo dobre ciasteczka, dziękuję za przepis....

    OdpowiedzUsuń
  18. Są pyszne, długo świeże i chrupiące. Polecam 🥰

    OdpowiedzUsuń