Kabanosy w cieście

Kabanosy owinięte w ciasto krucho - drożdżowe i obsypane sezamem to znakomity pomysł na smaczną i łatwą przekąskę. Tak przygotowane kabanosy idealnie sprawdzą się zarówno na ciepło jak i na zimno 

Ilość: około 70 sztuk

Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 150 g masła
  • 100 g margaryny
  • 3 jajka
  • 200 g śmietany 18%
  • duża szczypta soli
  • 40 g drożdży
  • około 500 g kabanosów
  • sezam



Przygotowanie:

Do miski wlewamy śmietanę, kruszymy drożdże i dobrze mieszamy. Na stolnicę wsypujemy mąkę i sól, na środku robimy dołek oraz wlewamy śmietanę, dodajemy pokrojone w kostkę masło i margarynę, wbijamy 1 jajko i 2 żółtka. Całość siekamy nożem i zagniatamy. 



Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i szklanką wycinamy kółka. Kabanosy kroimy o długości średnicy kółek z ciasta. Na każdym kółku kładziemy kabanosa.



Zawijamy z obu stron ciasto i sklejamy białkiem (jeżeli jest potrzeba smarujemy ciastka z wierzchu białkiem) i posypujemy sezamem. Kabanosy w cieście układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Ciasteczka z kabanosem pieczemy około 20 - 25 min. do ładnego zarumienienia.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

10 komentarzy:

  1. Ooo smaczna, prosta i super wyglądająca przekąska! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale super kabanoski. Mniam ...
    Zjadłabym ze smakiem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Na Sylwestra robiłam bardzo podobne, pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ pyszności, aż się głodna zrobiłam i muszę pójść do kuchni i wziąć się już za obiad. Dziękuje Ci Droga Grażynko za te wszystkie wspaniałe przepisy, które w mojej kuchni będę sobie niekiedy przyrządzać. Pozdrawiam Cię najserdeczniej i wspaniałego jak i pełnego radości dnia Tobie życzę...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażynko? hehe chyba zaszła mała pomyłka :) ale i tak dziękuję za miłe słowa :)

      Usuń
  5. Parówki w takim wydaniu już widziałyśmy ale kabanosów jeszcze nie :D

    OdpowiedzUsuń