Bardzo łatwy w przygotowaniu karp duszony w piwie i pachnący goździkami. Idealnie sprawdzi się nie tylko w święta, ale również na obiad czy kolację
Składniki:
- 1,5 kg karpia
- 3 duże cebule
- 1 butelka piwa
- 5 goździków (rozdrobnionych w moździerzu)
- sól
- pieprz
- ocet
- 1 łyżka smalcu
Przygotowanie:
Wypatroszonego, umytego karpia kroimy w dzwonka. Następnie nacieramy solą, pieprzem, goździkami i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. W między czasie obieramy i kroimy cebulę w talarki. Potem podsmażamy w brytfance na złoty kolor. Następnie dodajemy do cebuli piwo i całość zagotowujemy.
Do gotującego się płynu wrzucamy skropionego octem karpia. Doprawiamy solą, pieprzem, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu, aż piwo częściowo wyparuje i będzie miało brązowy kolor. Dzwonki karpia podajemy polane piwem z cebulką.
Smacznego!
Ale fajny przepis. Z cebulką uwielbiam. Ale bym zjadła taką rybkę. Prosto i smacznie, a zarazem oryginalnie :)
OdpowiedzUsuńAleż smakowicie wygląda! Bajeczny karp :)
OdpowiedzUsuńOoo, bardzo ciekawa propozycja! Wrócę tu po ten przepis jak tylko zacznie się sezon wędkarski i mąż przyniesie jakieś "trofeum" :))) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDo tej pory robiłam karpia w miodzie i winie z migdałami, ale takiej smakowitości jeszcze nie jadłam. Wygląda apetycznie a więc, nic innego nie pozostało jak tylko go według Twojego przepisu przyrządzić i się nim delektować :) Dziękuję, za tak wyborny przepis. Serdeczności.
OdpowiedzUsuńtrzeba przyznać, że to odważne połączenie
OdpowiedzUsuńUwielbiam karpia, chętnie jadłabym go częściej niż raz w roku. Taki w piwie to świetny pomysł, pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńNie jesteśmy fankami karpia oraz piwa więc połączenie raczej nie dla nas ale i tak kreatywnie :)
OdpowiedzUsuńIntrygujący przepis, trzeba wypróbować....
OdpowiedzUsuńRobiłam karpia w piwie z tego przepisu, rodzinie i znajomym bardzo smakował. Wszyscy prosili o przepis...Polecam.
OdpowiedzUsuńW ubiegłym roku robiłam na święta, wszyscy byli pozytywnie zaskoczeni i brali przepis.
OdpowiedzUsuń