Wilgotne i rozpływające się w ustach ciasto biszkoptowe przełożone masą jabłkową i kremem karpatkowym
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
biszkopt:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1 niecała łyżeczka proszku do pieczenia
- około 2 kg jabłek
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 l mleka
- 2 cukry waniliowe
- 8 łyżek cukru
- 8 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 4 jajka
- 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- podłużne biszkopty
- gorzka i biała czekolada
Przygotowanie:
Jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz ucieramy. Gotową masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na około 25 minut. Biszkopt studzimy.
Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Smażymy do prawie całkowitego odparowania soku, wsypujemy galaretkę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Jabłka odstawiamy do wystygnięcia. Następnie przygotowujemy krem karpatkowy. Do 1 szklanki mleka wsypujemy mąki i dodajemy jajka. Wszystko dokładnie rozbijamy trzepaczką, aby nie było grudek. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami i masłem. Na wrzące mleko małym strumieniem wlewamy wcześniej rozpuszczone mąki i jajka w mleku. Cały czas mieszamy, aby się nie przypaliło. Całość ponownie zagotowujemy, odstawiamy z ognia i mieszamy tak długo, aż będzie gładka masa. Pozostawiamy masę do wystygnięcia.
Na biszkopt wykładamy jabłka oraz układamy biszkopty. Całość przykrywamy kremem karpatkowym i posypujemy startą czekoladą.
Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
biszkopt z jabłkami ciasta ciasto jabłkowe ciasto jabłkowo budyniowe jabłka krem karpatkowy masa jabłkowa torcik jabłkowy tort jabłkowy
Torcik prezentuje się pysznie ;):)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy takie warstwy :D Świetnie wygląda!
OdpowiedzUsuńAleż to musi smakować! :)
OdpowiedzUsuńMam spory zapas musu jabłkowego, już wiem jak go wykorzystam :-)
OdpowiedzUsuńPyszności :) Zjadłabym do kawki :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho :-) uwielbiamy ciasta z jabłkami :-)
OdpowiedzUsuńOj...muszę wypróbować. Wygląda pysznie ☺
OdpowiedzUsuńSuper wygląda i pewnie obłędnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńWidziałam już na FB i zapisałam przepis :)
OdpowiedzUsuńbardzo pysznie to wygląda! alternatywa dla tradycyjnej szarlotki
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo pysznie.
OdpowiedzUsuńbardzo lubie takie ciacha, a ten wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńPoezja :D
OdpowiedzUsuńale rozpusta :)
OdpowiedzUsuńale bym zjadla!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z jabłkami.
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciasto. Przepis mi się spodobał. Tak dużo się w nim dzieje, a zarazem jest bardzo eleganckie :)
OdpowiedzUsuńna jaką to blaszkę?
OdpowiedzUsuńjuż dopisuję w przepisie :) 24 x 28 cm :) dzięki za uwagę :)
Usuń