Niewyszukane, łatwe do przygotowania ciasto z brzoskwiniami i kawałkami czekolady
Średnica formy: 24 cm
Składniki:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru (można dać mniej)
- 1 cukier wanilinowy
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka ulubionego oleju
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 50 g gorzkiej czekolady
- brzoskwinie z puszki lub świeże (około 6 połówek)
Przygotowanie:
Czekoladę siekamy nożem. Jajka ucieramy mikserem z cukrami do białości. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą na przemian z olejem. Dalej miksujemy, aż składniki połączą się i powstanie gładka masa. Na koniec wlewamy sok z cytryny lub ocet i dodajemy czekoladę. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy łyżką.
Powstałe gęste ciasto wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pokrojone brzoskwinie. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 175 st. około 60 minut (do suchego patyczka). W czasie pieczenia, jeżeli ciasto się mocno zarumieni przykrywamy je papierem do pieczenia. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
brzoskwinie ciasta ciasto z brzoskwiniami ciasto z brzoskwiniami i czekoladą
Najczęściej z brzoskwiniami robię serniki, a tu taka fajna opcja. Mniam :) Ciasto jak się patrzy :) nigdy takiego nie robiłam. Muszę się zainspirować :) Lubię takie ciacha w okrągłej blaszce :) Jak mały torcik :) Pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńJa chyba zrobię bez brzoskwiń, jakoś za nimi nie przepadam z moim. Ale za czekoladą jak najbardziej :D
OdpowiedzUsuńPodoba mi się to ciacho, jest apetyczne :-)
OdpowiedzUsuńPyszotka.
OdpowiedzUsuńAle pyszności! :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda! :) A brzoskwinie i czekoladę naprawdę bardzo lubię, więc myślę, że połączenie tego w cieście będzie rewelacyjne! Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda i smakuje re-we-la-cyj-nie! Naprawdę :) Zdążyłam już zrobić to ciast aż dwa razy ;)
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, że ciasto tak smakuje :) pozdrawiam!
UsuńCiacho jest przepyszne :) Ale chyba nie będę tu oryginalna, bo każdy to pisze ;)
OdpowiedzUsuńWitam,proszę o szybki odpis,a boki tortownicy smarujemy czymś,czy tylko spód wykładamy papierem?Dziękuję
OdpowiedzUsuńja tylko spód wyłożyłam papierem, pozdrawiam!
UsuńWitam,ciasto przepyszne,ale nie dopieczone,bo piekłam w 180stopniach 45minut.Ile powinnam piec minut w 180 stopniach?Dziękuję i pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńto zależy jak bardzo niedopieczone było ciasto :) myślę, że należy piec, aż do suchego patyczka (najlepiej sprawdzać wykałaczką) :) pozdrawiam!
Usuń