Muszle makaronowe nadziewane warzywami, zapieczone w sosie pomidorowym i przykryte serem żółtym to proste w przygotowaniu danie idealne na obiad lub kolację
Ilość: 20 sztuk
Składniki:
farsz:
- 2 cebule
- 1 nieduża czerwona papryka
- 1/3 cukinii
- 2 marchewki
- kukurydza z puszki
- 3 łyżeczki suszonej bazylii
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pieprz i sól
sos pomidorowy:
- 1 puszka pomidorów całych
- 1/2 szklanki wody
- pieprz i sól
- 1 łyżeczka cukru
- 20 sztuk muszli makaronowych
- olej
- garść startego sera żółtego
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie z odrobiną oleju. Muszle muszą być al dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. W międzyczasie marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, paprykę i cukinię kroimy w drobną kostkę, a kukurydzę odsączamy. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i lekko solimy. Dodajemy przygotowane warzywa, wlewamy około 1/2 szklanki wody i dusimy. Kiedy warzywa zmiękną, ale będą nadal jędrne wsypujemy bazylię, majeranek, paprykę słodką oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość jeszcze chwilę dusimy, warzywa powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.
Pomidory z puszki blendujemy oraz mieszamy je z wodą i cukrem. Następnie doprawiamy solą i pieprzem. Sos przelewamy do naczynia żaroodpornego. Muszle nadziewamy farszem warzywnym, układamy w naczyniu i posypujemy startym serem żółtym. Muszle wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st. i zapiekamy około 20 minut.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
makaron muszle muszle makaronowe muszle nadziewane warzywami obiad
Nadziewane warzywami- muszą być wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe :) Moja mama robi podobne, tylko jeszcze z mięskiem. Faktycznie - są pyszne, nasączone smakami, które się fantastycznie przenikają. Jeszcze ten sos pomidorowy i ser - mniam! Pozdrowieńka :)
OdpowiedzUsuńMniam jak pysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńdanie proste, ale jakie smakowite:)
OdpowiedzUsuńSuper! Danie proste, ale smaczne, sama kiedyś robiłam podobne, ale z mięsem. Na pewno jutro na obiad wypróbuję te z warzywami, bo wydają się nie tylko zdrowsze, ale smaczniejsze ;) Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńEkstra przepis! Dzisiaj po powrocie do domu lecę po te muszle i zrobię pyszną kolację :)
OdpowiedzUsuńAbsolutnie kocham makaron podany w ten sposób! :-)
OdpowiedzUsuńJa również :) Samym makaronem mało kto się naje, ale takim faszerowanym... Mniam!
OdpowiedzUsuńjak dla mnie rewelacja! :) danie bardzo w moim guście smakowym :)
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka cieknie na sam widok tego dania :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam i wyszło naprawdę rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńSame kobiety tu piszą ;) A i ja się pochwalę, że żonie bardzo smakowały te muszle :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis :) Nigdy nie widziałam takich muszli :)
OdpowiedzUsuńSuper fajne te muszelki, pyszne i efektowne :) pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńNasza książka kucharska czeka na takie przepisy! Zapraszamy serdecznie https://www.facebook.com/layman.meble/photos/a.1689873661247779.1073741830.1687658101469335/1815384718696672/?type=3&theater
OdpowiedzUsuńCzy do tego farszu można dodać trochę mięsa?
OdpowiedzUsuńoczywiście :)
Usuń