Szybki w przygotowaniu klasyczny i puszysty murzynek pod kokosową bezą idealnie sprawdzi się do kawy i herbaty
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
murzynek:
- 200 g masła
- 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- 5 jajek
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- 200 g wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i kakao oraz dorzucamy masło pokrojone w kostkę. Całość zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Przestygniętą masę kakaową ucieramy z żółtkami, mąką i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Białka na bezę ubijamy na sztywną pianę i cały czas miksując partiami wsypujemy cukier. Do ubitych białek dodajemy wiórka kokosowe i delikanie mieszamy. Murzynka przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Bezę kokosową rozprowadzamy na murzynku. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 st. i pieczemy około 50 min.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
beza ciasta ciasto murzynek ciasto z wiórkami kokosowymi murzynek murzynek z bezą murzynek z bezą kokosową wiórki kokosowe
Ale piękne ciasto. A beza kokosowa po prostu musi być przepyszna. Uwielbiam i kokos i bezy wszelkiego rodzaju :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńmurzynek i kokos,połączenie idealne :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna propozycja na murzynka :-)
OdpowiedzUsuńświetne połączenie! pychotka :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne połączenie z kokosem - super!
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda naprawdę smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńPiekłam trochę inny murzynek , ale teraz spróbuje tego przepisu.
OdpowiedzUsuńżółtka zostanją z bezy ?
OdpowiedzUsuńtak, żółtka zostają :) Pozdrawiam!
UsuńA mozna do murzynka oddac jakis owoc?
OdpowiedzUsuńnie dodawałam owoców do tego murzynka, ale myślę, że można spróbować z owocami :)
Usuńwitam robilam tego murzynka ale nie wiem czy tak ma byc ale bez sie strsznie kruszy czy tak ma byc ?
OdpowiedzUsuńtrochę się kruszy, ale nie strasznie :)
UsuńWyszedł mi zakalec - czy to wina tego, że składniki mieszałam blenderem?
OdpowiedzUsuńMogę je jeszcze dopiec?
nigdy nie blandowałam ciasta, obawiam się, że masę na ciasto mogłaś przebić. Zakalca raczej nie dopieczesz :)
UsuńOdradzam pieczenie w tortownicytortownicy, musi byc chyba spora prostokątna forma- piekę już ponad godzinę i wciąż jest surowe na środku. Beza coraz bardziej spieczona, murzynek leje się w środku. ..
OdpowiedzUsuń