Idealny tort dla smakoszy kawy. Puszysty biszkopt kawowy, przełożony masą z serka mascarpone, bitej śmietany i kawy oraz dżemem z czarnej porzeczki. Smak tortu dodatkowo wzbogacony likierem amaretto
Średnica formy: 24 cm
Składniki:
biszkopt:
- 6 jajek
- 2/3 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżki świeżo mielonej kawy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 500 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka świeżo mielonej kawy
- 20 ml wystudzonej kawy rozpuszczalnej (w około 2 łyżkach gorącej, przegotowanej wody rozpuszczamy 1/2 łyżeczki kawy)
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (320 g)
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka cukru
- przegotowana woda
- likier amaretto lub inny alkohol
Przygotowanie:
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, wsypujemy porcjami cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy po jednym żółtku, mąki wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia oraz kawę. Wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy do formy i pieczemy w temp. 160 st. około 35 min. (biszkopt musi odchodzić od brzegów tortownicy). Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia (najlepiej upiec dnia poprzedniego) i przekrawamy go na 3 części.
Przygotowujemy nasączanie. Kawę zalewamy 1/4 szklanki gorącej wody, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Potem blaty tortu nasączamy likierem amaretto i wystudzoną kawą. Następnie robimy krem kawowy. Ubijamy śmietanę na sztywno, wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Potem dodajemy kawy, serek mascarpone i wszystko mieszamy.
Pierwszy nasączony blat smarujemy 1/2 dżemu i 1/3 kremu. Podobnie postępujemy z drugim blatem, który przykrywamy trzecim. Wierzch i bok tortu smarujemy pozostałym kremem (można część masy pozostawić do przybrania).
Tort dekorujemy według uznania.
Smacznego!
Piękny tort i pewnie trudny do zrobienia.Ciasta czasami piekę,ale za tort nigdy się nie brałam.Ciekawe,czy jest bardzo słodki?
OdpowiedzUsuńtort jest dobry, bo dżem jest kwaskowaty i krem nie jest za słodki:) myślę, że bez problemu poradzisz sobie z tym tortem, bo nie jest trudny do zrobienia :) pozdrowienia!
UsuńWspaniały tort:)
OdpowiedzUsuńJak kawy nie lubię i nie pijam tak słodycze kawowe to już inna bajka! Jak ten tort jest wspaniały! Na pewno smakuje równie fenomenalnie jak wygląda. Czarujesz wspaniałości cukiernicze. Pozdrowionka cieplutkie! :)
OdpowiedzUsuńpięknie się prezentuje i wygląda przepysznie! :) to zdecydowanie moje smaki :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, a z świeżo mieloną kawą pewnie aromat tortu nieziemski :-)
OdpowiedzUsuńczyli coś dla mnie :) pycha
OdpowiedzUsuńJako fanka kawy powiem tylko - pyszności!!! :)
OdpowiedzUsuńPiekę torty ale zwykle są na biszkopcie jasnym lub ciemnym (z kakao),kawę b.lubię więc Pani przepis na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńwykonałam, masa zupełnie nie kawowa. 20 ml kawy i łyżka na ok. 1 kg masy to jest nic. Piszę, bo gdyby ktoś nie nasączał blatów to będzie kiepsko.
OdpowiedzUsuńZrobiłam!!! Torcik czeka na balkonie na osiemnastkową imprezę. To mój pierwszy tort w życiu! Teraz mogę już wkroczyć w dorosłość:)
OdpowiedzUsuń