Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu kruche ciasto z rabarbarem, aromatyczną poziomkową pianką oraz chrupiącą kruszonką
Wymiary formy: 22x33 cm
Składniki:
ciasto:
- 5 dużych żółtek
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1 kostka masła lub margaryny (200 g)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy (16 g)
- 2 łyżki śmietany
- 1,5 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 kisiel poziomkowy (77 g)
- szczypta soli
- ok. 400g rabarbaru
- 1 łyżka cukru
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Z rabarbaru usuwamy włókna za pomocą noża i kroimy na ok. 2-3 cm kawałki. Zasypujemy go 1 łżką cukru i odstawiamy. Nastepnie mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dorzucamy miękkie masło i wszystko siekamy nożem. Potem dodajemy żółtka, cukry oraz śmietanę. Zagniatamy ciasto, które dzielimy na 3 części i formujemy kule. Do jednej wsypujemy kakao i wyrabiamy na jednolite ciasto.
Jedną kulę jasną i ciemną wkładamy do zamrażalnika na min. 1/2 godz. Drugą kulą jasną wykładamy spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. W międzyczasie przygotowujemy piankę. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Stopniowo, ciagle miksując, dosypujemy cukier, aż powstanie gęsta, lśniąca piana. Na koniec wsypujemy kisiel i dokładnie mieszamy. Następnie na jasne, wcześniej wyłożone ciasto, trzemy na tarce o dużych oczkach, schłodzoną kulę ciasta ciemnego. Na nie nakładamy odcedzony rabarbar z nadmiaru soku.
Ciasto przykrywamy ubitą pianką poziomkową. Na wierzch ścieramy drugą część schłodzonego ciasta jasnego. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 st. i pieczemy przez ok. 45 min. ( po 1/2 godz. można je przykryć papierem do pieczenia, aby się za mocno nie przypiekło). Upieczony placek posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto z rabarbarem kruche ciasto z rabarbarem kruche ciasto z rabarbarem i pianką poziomkową rabarbar
Kuszące,też chcę.
OdpowiedzUsuńSmak poziomek to jeden z moich ulubionych. Mniam. Takiego szalonego połączenia z rabarbarem jeszcze nie próbowałam. Ale wygląda pysznie :) Pozdrowionka cieplutkie :)
OdpowiedzUsuńtakiego ciasta z rabarbarem jeszcze nie jadłam, najbardziej podobają mi się te różnokolorowe warstwy
OdpowiedzUsuńchętnie skusiłabym się na kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńszamam drugi kawałek, bardzo dobre
OdpowiedzUsuńDopiero niedawno polubiłam się z tego rodzaju ciastami, to wygląda pysznie! :-)
OdpowiedzUsuńpyszne ciasto
OdpowiedzUsuńZ chęcią skuszę się na kawałek.
OdpowiedzUsuńPychotka, zjadłabym.
OdpowiedzUsuńUpiekłam, pachnie w całym domu......
OdpowiedzUsuń