Składniki:
- około 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki
- 2 jajka
- garść liści czosnku niedźwiedziego
- sól
- olej
- woda
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ostudzone ziemniaki mielimy przez maszynkę do mięsa. W międzyczasie liście czosnku niedźwiedziego płuczemy i drobno kroimy. Do ziemniaków wsypujemy obie mąki, wbijamy jajka i dodajemy czosnek niedźwiedzi. Zagniatamy dokładnie ciasto. Na oprószonej mąką stolnicy ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej części formujemy wałek. Następnie kroimy skośne kopytka.
W dość dużym garnku gotujemy wodę z solą i odrobiną oleju. Wrzucamy po kilka kopytek na gotującą wodę, jak wypłyną na wierzch czekamy chwilkę i wyciągamy łyżką cedzakową. Kopytka podajemy ciepłe z sosem pomidorowym, innymi dodatkami lub jako dodatek do obiadu.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
czosnek niedźwiedzi kopytka kopytka z czosnkiem niedźwiedzim mączne i makarony
Takie muszą być smaczne, mają to coś :)
OdpowiedzUsuńMnie od kopytek to ciągnie jak misia do miodu :) Wczoraj miałam na obiad, tylko klasyczne. Ale z czosnkiem niedźwiedzim też bym zjadła z apetytem. Trzeba próbować nowości. Pozdrowionka! :) :)
OdpowiedzUsuńmocno czosnkowe?
OdpowiedzUsuńczuć czosnek, ale smak zwykłych kopytek jest dominujący :) pozdrawiam!
UsuńTo musi być przepyszne ! Uwielbiam czosnek niedźwiedzi ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie kopytkowe wariacje :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam czosnek niedźwiedzi, naprawdę świetny pomysł, żeby go dodać do kopytek.
OdpowiedzUsuń