Bakłażanowe łódeczki nadziane mięsem mielonym, zapieczone w sosie pomidorowym. Smaczne danie, które znakomicie sprawdzi się na obiad czy kolację
Składniki:
- 2 bakłażany
- około 300 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- papryka słodka
- majeranek
- sól i pieprz
- świeży tymianek
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżeczki koncentratu
- 1 1/2 szklanki wody
Bakłażana myjemy i przekrajmy wzdłuż na pół. Z każdej połówki wydrążamy środki tak, aby powstały łódeczki. Mięso mielone, jajko, paprykę słodką, posiekany tymianek i majeranek mieszamy. Całość solimy i pieprzymy do smaku. Bakłażanowe łódeczki nadziewamy farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Bakłażany zalewamy sosem przygotowanym z wymieszanego przecieru z koncentratem i wodą. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 50 min. (w razie potrzeby podczas pieczenia dolewamy wodę).
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 50 min. (w razie potrzeby podczas pieczenia dolewamy wodę).
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
bakłażan bakłażany faszerowane mięsem bakłażany nadziewane mięsem mięsne mięso mielone nadziewane bakłażany
robiłam nadziewaną cukinię ale bakłażana jeszcze nigdy
OdpowiedzUsuńWow, ale apetycznie wyglądają :) Uwielbiam bakłażany. Też - zwłaszcza latem - często je nadziewam. Super pomysł na obiad. Pozdrawiam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuńlubię bakłażany, przepis do wypróbowania
OdpowiedzUsuńFaszerowane bakłażany i cukinię wprost uwielbiam. Bardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńFajnie nadziane! Chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńFajnie nadziane! Chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńŚwietny, smaczny pomysł na bakłażany. Uwielbiam nadziewane warzywa. Pięknie się prezentują Twoje bakłażany :)
OdpowiedzUsuńnie przepadam za bakłażanem ale może muszę zrobić kolejne podejście do tego warzywa-smaki na szczęście się zmieniają:)
OdpowiedzUsuńale apetyczne
OdpowiedzUsuńPysznie, zdrowo i pożywnie - cudowne danie <3
OdpowiedzUsuńPyszne są tak przyrządzone bakłażany : )
OdpowiedzUsuńBardzo lubię bakłażany, podoba mi się danie -:)
OdpowiedzUsuńApetycznie si prezentują, z chęcią wtrąciłabym takiego bakłażana na obiad :) Ach, żeby tylko jeszcze ktoś za mnie go zrobił...
OdpowiedzUsuń