Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
- 8 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 1/2 łyżki bułki tartej
- cukier puder
- odsączone brzoskwinie z puszki
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując partiami wsypujemy cukier, dodajemy po jednym żółtku oraz mąkę i proszek do pieczenia. Brzoskwinie kroimy w większą kostkę, układamy na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i oprószamy bułką tartą. Na przygotowane brzoskwinie wylewamy masę biszkoptową. Ciasto pieczemy około 35 min w 160 st. (ciasto musi się zarumienić, można sprawdzić patyczkiem). Ciasto wytrącamy i usuwamy papier do pieczenia z wierzchu. Zimne posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
brzoskwinie ciasta ciasto z brzoskwiniami odwrócone ciasto z brzoskwiniami
Świetne. Też je kiedyś robiłam, już dość dawno. Tyle, że z innymi owocami akurat. Piękne, szybkie, smaczne. Czego chcieć więcej. Słodka przekąska na popołudniowy relaks. Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńszybkie i proste takie lubię
OdpowiedzUsuńJakie pięknie, wyrośnięte, smakowite :)
OdpowiedzUsuń