Kruche ciasteczka wypełnione kwaskowatym rabarbarem, idealne do popołudniowej kawki
Ilość: około 20 sztuk
Składniki:
ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki śmietany
- około 300 g rabarbaru
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Rabarbar oczyszczamy z włókien, kroimy go na niewielkie kawałki i zasypujemy 1 łyżką cukru, aby wytworzył się sok. Następnie z podanych składników zagniatamy ciasto.
Odlewamy nadmiar soku z rabarbaru i dosypujemy do niego 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki kukurydzianej i cukier wanilinowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 mm i wycinamy kółka o średnicy 10 cm (wycinałam spodkiem pod szklankę). Na ich na środek przykładamy mniejsze naczynie np. literatkę i robimy falbankę. Następnie zawijamy brzeg ciasta do środka. Nadzienie rabarbarowe nakładamy do środka uformowanych ciasteczek (jezeli formowanie tartaletek wydaje się pracochłonne, możemy piec je w małych foremkach do babeczek).
Ciastka układamy na wysmarowanej masłem blaszce i pieczemy w temp. 185 st. około 25 min., aż się zarumienią. Upieczone tartaletki posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciastka ciastka z rabarbarem rabarbar tartaletki z rabarbarem
Pomysłowe! :)
OdpowiedzUsuńNie mogę się napatrzeć - Twoje wypieki nie dość, że tak pięknie zawsze się prezentują to jeszcze są takie zachęcające i na pewno wyśmienite. Rabarbaru mam pod dostatkiem, więc propozycja zrobienia takich w weekend mnie bardzo skusiła. Pozdrawiam serdecznie :) Miłego dnia :)
OdpowiedzUsuńale fajne ! zrobię w ten weekend
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńfajny pomysł na rabarbar
OdpowiedzUsuńKiedy mowa o kawce z pysznym ciasteczkiem - już się zgłaszam! :)
OdpowiedzUsuńale fajne:)
OdpowiedzUsuńMniam , jakie pyszne i pomysłowe :) muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńŚwietny mają kształt, super.
OdpowiedzUsuńBardzo fikuśnie ulepione kieszonki :) Kwaskowaty rabarbar ze słodkim ciastem kruchym musi się rewelacyjnie komponować :)
OdpowiedzUsuńWyglądają rewelacyjnie, świetny pomysł. Podkradam przepis.
OdpowiedzUsuń