Kruche ciasto przełożone truskawkowo - aroniową masą pod kruszonką z bezą
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
ciasto:
- 2 1/2 szklanki mąki
- 200 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 kg truskawek
- 2 szklanki mrożonej aronii
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g masła
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 białka
- 1/2 szklanki cukru
Truskawki myjemy, kroimy na kawałki i podsmażamy z zamrożoną aronią na maśle. Wsypujemy cukier oraz dalej smażymy. Jeżeli w usmażonych owocach jest za dużo soku, należy go odlać. Do przestudzonej masy truskawkowo - aroniowej dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy.
Mąkę siekamy z masłem, żółtkami, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Szybko wyrabiamy ciasto, dzielimy na dwie części (1/3 ciasta i 2/3 ciasta) oraz schładzamy w lodówce. Schłodzony większy kawałek ciasta rozwałkowujemy na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Na ciasto wykładamy masę truskawkowo - aroniową. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Pianę białkową wykładamy na ciasto.
Pozostałe ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy wierzch. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na około 40 minut.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
aronia ciasta ciasto truskawkowo aroniowe ciasto z truskawkami i aronią kruche ciasto truskawki
Pyszne,ja zwykle nie schładzam ciasta,taka jestem niecierpliwa.
OdpowiedzUsuńfajnie wyglada ale nie ma opcji zeby wysłac na email
OdpowiedzUsuńdzięki, przepis możesz wydrukować, zapisać w PDF i przesłać na pocztę, masz wiele opcji :) pozdrawiam!
UsuńPyszne ciacho! bardzo lubię kruche słodkie wypieki z owocami :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze ciasta z dodatkiem aronii. Fajny pomysł. Pięknie, smakowicie wygląda :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, pewnie też świetnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńale bym zjadła
OdpowiedzUsuń