Szybkie i smaczne kruche ciasto z dużą ilością truskawek, przykryte bezą
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
kruche ciasto:
- 150 g masła
- 2 szklanki mąki
- 5 żółtek
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 700 g truskawek
- 1 budyń śmietankowy
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, dodajemy pokrojoną margarynę i żółtka. Zagniatamy na jednolite ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wyjmujemy wylepiamy ciastem dno blachy. Pieczemy w 180 st. przez około 20 min do lekkiego zarumienienia. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
Truskawki myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z budyniem. Tak przygotowane truskawki wykładamy na ostygnięty spód. Białka na bezę ubijamy na sztywną pianę i cały czas miksując partiami wsypujemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Bezę wykładamy na truskawki. Przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 170 st. przez około 50 minut. Ciasto pozostawiamy w blaszce do wystygnięcia.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto z truskawkami ciasto z truskawkami i bezą kruche ciasto kruche ciasto z truskawkami truskawki
Ciasta z bezą są takie smakowite :) Zwłaszcza jak dodatek stanowią truskawki :) Jakie to musi być pyszne! Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńbardzo fajne ciacho
OdpowiedzUsuńSuper ciasto :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie :) Połączenie bezy i truskawek jest wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho, częstuje się :-)
OdpowiedzUsuńpychotaa :)
OdpowiedzUsuńTruskawkowa uczta trwa :)
OdpowiedzUsuńja jeszcze nie robiłam żadnego ciasta z truskawkami ,muszę to nadrobić
OdpowiedzUsuńchłodzi się w lodówce juz nie moge doczekać się kawałka
OdpowiedzUsuńKruche ciasta z owocami i bezą bardzo mi smakują :)
OdpowiedzUsuńzamiast maki ziemniaczanej daję kisiel truskawkowy / do bezy/
OdpowiedzUsuńOczywiście
OdpowiedzUsuńCzy budyń wysypujemy sypki?
OdpowiedzUsuń