Ciasto z truskawkami i bezą

Szybkie i smaczne kruche ciasto z dużą ilością truskawek, przykryte bezą

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

kruche ciasto:
  • 150 g masła
  • 2 szklanki mąki 
  • 5 żółtek 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
nadzienie truskawkowe:
  • około 700 g truskawek
  • 1 budyń śmietankowy
beza:
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej



Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, dodajemy pokrojoną margarynę i żółtka. Zagniatamy na jednolite ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wyjmujemy wylepiamy ciastem dno blachy. Pieczemy w 180 st. przez około 20 min do lekkiego zarumienienia. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.



Truskawki myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z budyniem. Tak przygotowane truskawki wykładamy na ostygnięty spód. Białka na bezę ubijamy na sztywną pianę i cały czas miksując partiami wsypujemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Bezę wykładamy na truskawki. Przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 170 st. przez około 50 minut. Ciasto pozostawiamy w blaszce do wystygnięcia.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

13 komentarzy:

  1. Ciasta z bezą są takie smakowite :) Zwłaszcza jak dodatek stanowią truskawki :) Jakie to musi być pyszne! Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie :) Połączenie bezy i truskawek jest wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe ciacho, częstuje się :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja jeszcze nie robiłam żadnego ciasta z truskawkami ,muszę to nadrobić

    OdpowiedzUsuń
  5. chłodzi się w lodówce juz nie moge doczekać się kawałka

    OdpowiedzUsuń
  6. Kruche ciasta z owocami i bezą bardzo mi smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  7. zamiast maki ziemniaczanej daję kisiel truskawkowy / do bezy/

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy budyń wysypujemy sypki?

    OdpowiedzUsuń