Orzeźwiające ciasto bez pieczenia, czyli delikatna pianka, winogrona zanurzone w galaretce i mocno kakaowe herbatniki
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
pianka agrestowa:
- 500 ml śmietanki kremówki
- 2 galaretki agrestowe
- 300 ml gorącej wody
- 300 g winogron jasnych bez pestek
- 2 galaretki agrestowe
- 600 ml gorącej wody
- około 150 g mocno kakaowych herbatników (20 szt.)
Przygotowanie:
2 galaretki agrestowe rozpuszczamy w 300 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie herbatniki układamy na spodzie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania powoli wlewamy zimną galaretkę. Śmietankę przekładamy na herbatniki. Na wierzchu, lekko stężałej pianki układamy winogrona (masa musi być na tyle stężała, aby winogrona się w niej nie utopiły, ale też lepka, aby się do niej przykleiły).
2 pozostałe galaretki rozpuszczamy w 600 ml wrzątku i pozostawiamy do wystygnięcia. Całość zalewamy lekko tężejącą galaretką.
Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto bez pieczenia ciasto winogronowe ciasto z winogronami ciasto z winogronami bez pieczenia winogrona
ależ ono świetnie wygląda! ;D
OdpowiedzUsuńTakie orzeźwiające, smaczne ciasto.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńmoje dzieci powiedziały, że ciasto im przypomina stworka z zielonymi oczkami i bardzo im smakuje
OdpowiedzUsuńbardzo cieszę się, że ciasto dzieciom posmakowało :) Pozdrawiam!
UsuńNigdy takiego nie jadłam, ale wygląda niesamowicie. W wyobraźni widzę minimalistyczne wnętrze, dużą przestrzeń i taki deser na stoliku. Kompozycja jak z filmu :) Pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńte ciasto wygląd ma świetny, oby było takie w smaku bo mam w planach zrobić
OdpowiedzUsuńpyszne!
Usuńsuper :) Pozdrawiam!
UsuńCiacha z winogronami jeszcze u mnie nie było :) a Twoje wygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuńmusze zrobić, ten przecięty winogron wygląda mega
OdpowiedzUsuńuwielbiam kolor zielony w ciastach !
OdpowiedzUsuńnie będzie to nowe co napiszę, ale placek wygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta na zimno z kremówką. To taka mała odmiana panna cotty. Pyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńna upał idealne
OdpowiedzUsuńAle czadowo wygląda :) Super!
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto,idzie do ulubionych
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
❤
Świetne ciacho, bardzo fajnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń