Proste, bardzo mięciutkie kluski ziemniaczane z truskawkowym nadzieniem. Polane gęstą śmietanką i posypane cukrem smakują rewelacyjnie
Ilość: 25 sztuk
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- około 2 szklanek mąki
- 2 jajka
- około 25 truskawek średniej wielkości
- sól
- cukier
- gęsta śmietanka
Przygotowanie:
Przestudzone ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę, jajka i szybko zagniatamy ciasto.
Powstałą masę wykładamy na oprószony mąką blat i formujemy wałek. Następnie kroimy go na mniejsze części, około 4 cm. Każdy kawałek rozpłaszczamy dłonią i po środku placuszków układamy truskawki (jeżeli owoce są duże, przekrawamy je na połówki).
Potem posypujemy je odrobiną cukru, zlepiamy i formujemy kulki. Knedle wrzucamy do osolonego wrzątku, delikatnie je mieszamy i gotujemy około 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody. Knedle podajemy bezpośrednio po wyjęciu z wody. Doskonale smakują polane gęstą śmietanką i posypane cukrem lub polane tartą bułką zrumienioną na maśle.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
bezmięsne knedle knedle z truskawkami mączne i makarony obiad truskawki
podeślij duży talerz kurierem, moje ulubione!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńNo w życiu nie jadłam knedli,aż wstyd.
OdpowiedzUsuńKlasyczne! Najlepsze! :) Domowe są wspaniałe. Uwielbiam. Pozdrowionka serdeczne :)
OdpowiedzUsuńtalerz takich knedli i nic więcej do pełni szczęścia nie potrzeba
OdpowiedzUsuńpyszny sezonowy obiad :) knedle przeważnie jem ze śliwkami, z truskawkami też pychota :)
OdpowiedzUsuńrobię dzisiaj, mam nadzieję, że wyjdą mi
OdpowiedzUsuńszkoda, że tak szybko zniknęły, przepis dobry
Usuńuwielbiam :)
OdpowiedzUsuńWprosiłabym się na poczęstunek:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na knedle z truskawkami..
OdpowiedzUsuńMniam, mniam, ale apetycznie wyglądają. Muszę zrobić.
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie, dziękuję za przepis, skorzystam z podpowiedzi jak je zrobić.....
OdpowiedzUsuń