Idealne połączenie mięty i czekolady, czyli orzeźwiające ciasto bez pieczenia z miętowo - budyniową masą i delikatną pianką, obsypane gorzką czekoladą
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
masa miętowa:
Przygotowanie:
Składniki:
masa miętowa:
- 200 g landrynek miętowych bez nadzienia
- 1/3 szklanki wody
- 2 szklanki mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 1 łyżka cukru
- 150 g masła
- 330 ml śmietanki 30%
- 1 galaretka agrestowa
- 200 ml wrzątku
- około 300 g herbatników kakaowych (32 szt.)
- posiekana lub starta gorzka czekolada
Przygotowanie:
Landrynki rozpuszczamy w wodzie w małym garnuszku na wolnym ogniu cały czas mieszając. Proszek budyniowy i cukier mieszamy z 1 szklanką mleka, resztę mleka gotujemy. Następnie na gotujące się mleko wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy oraz syrop miętowy (powinien być jeszcze ciepły, niezastygnięty). Zagotowany budyń odstawiamy do wystygnięcia oraz zimny ucieramy z masłem na jednolitą masę.
W międzyczasie galaretkę agrestową rozpuszczamy w 200 ml zagotowanej wody. W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na spodzie układamy warstwę herbatników, rozprowadzamy masę miętową i przykrywamy drugą warstwą ciastek. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania powoli wlewamy zimną galaretkę. Piankę wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia, najlepiej na całą noc. Przed podaniem ciasto posypujemy startą gorzką czekoladą.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto bez pieczenia ciasto miętowe ciasto miętus ciasto miętusek masa miętowa miętus miętusek miętusek bez pieczenia top ciasta bez pieczenia
Ależ apetyczne.
OdpowiedzUsuńDoskonały! I taki leciutki <3
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto, moje ulubione smaki :-)
OdpowiedzUsuńrobiłam na biszkopcie-pyszne!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, musi być fajnie orzeźwiające
OdpowiedzUsuńświetne ciasto! orzeźwiające, lekkie - w sam raz na lato;)
OdpowiedzUsuńgenialnie wygląda, do wypróbowania
OdpowiedzUsuńCiacha bez pieczenia są super, a mięta to ostatnio moje smaki :) Pozdrowionka serdeczne!
OdpowiedzUsuńTo musi być przepyszne!!!
OdpowiedzUsuńElegancko się prezentuje :) Strasznie żałuję, że mam awersję do mięty (wiem, mam spaczone kubki smakowe), bo sądząc po wyglądzie musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńMozesz zrobic z innymi landrynkami np malinowymi. Tez wychodzi pyszne.pozdrawoam
Usuńu mnie w rodzince, przepadamy za miętowymi smakami w wielu daniach, robię na jutro
OdpowiedzUsuńUwielbiam mietowe ciasta,takie-bez pieczenia-bedzie swietne na upalne dni:)
OdpowiedzUsuńWow, miętowe szaleństwo! Bardzo lubię takie ciacha :)
OdpowiedzUsuńWygląda na cudownie leciutkie! :)
OdpowiedzUsuńjaki budyń użyć na 1/2 litra czy na 3/4?
OdpowiedzUsuńbudyń na 1/2 litra :) Pozdrawiam!
UsuńBardzo lubię to ciasto, ale robię na czekoladowym biszkopcie :-) Twoje to taka szybsza wersja. :-) Wygląda mega smacznie :-)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko! Ależ bym zjadła :-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, wyszło bardzo dobre :D dziękuję za przepis ;)
OdpowiedzUsuńWitaj, mam zamiar zrobić te ciasto ale nie wiem jaki budyń dodać z cukrem czy bez?
OdpowiedzUsuńBez cukru :)
Usuń