Miętusek bez pieczenia

Idealne połączenie mięty i czekolady, czyli orzeźwiające ciasto bez pieczenia z miętowo - budyniową masą i  delikatną pianką, obsypane gorzką czekoladą

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

masa miętowa:
  • 200 g landrynek miętowych bez nadzienia
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 łyżka cukru
  • 150 g masła
pianka:
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 1 galaretka agrestowa
  • 200 ml wrzątku
dodatkowo:
  • około 300 g herbatników kakaowych (32 szt.)
  • posiekana lub starta gorzka czekolada



Przygotowanie:

Landrynki rozpuszczamy w wodzie w małym garnuszku na wolnym ogniu cały czas mieszając. Proszek budyniowy i cukier mieszamy z 1 szklanką mleka, resztę mleka gotujemy. Następnie na gotujące się mleko wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy oraz syrop miętowy (powinien być jeszcze ciepły, niezastygnięty). Zagotowany budyń odstawiamy do wystygnięcia oraz zimny ucieramy z masłem na jednolitą masę.



W międzyczasie galaretkę agrestową rozpuszczamy w 200 ml zagotowanej wody. W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na spodzie układamy warstwę herbatników, rozprowadzamy masę miętową i przykrywamy drugą warstwą ciastek. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania powoli wlewamy zimną galaretkę. Piankę wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia, najlepiej na całą noc. Przed podaniem ciasto posypujemy startą gorzką czekoladą.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

22 komentarze:

  1. Doskonały! I taki leciutki <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne ciasto, moje ulubione smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam na biszkopcie-pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda, musi być fajnie orzeźwiające

    OdpowiedzUsuń
  5. świetne ciasto! orzeźwiające, lekkie - w sam raz na lato;)

    OdpowiedzUsuń
  6. genialnie wygląda, do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciacha bez pieczenia są super, a mięta to ostatnio moje smaki :) Pozdrowionka serdeczne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Elegancko się prezentuje :) Strasznie żałuję, że mam awersję do mięty (wiem, mam spaczone kubki smakowe), bo sądząc po wyglądzie musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mozesz zrobic z innymi landrynkami np malinowymi. Tez wychodzi pyszne.pozdrawoam

      Usuń
  9. u mnie w rodzince, przepadamy za miętowymi smakami w wielu daniach, robię na jutro

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam mietowe ciasta,takie-bez pieczenia-bedzie swietne na upalne dni:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow, miętowe szaleństwo! Bardzo lubię takie ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda na cudownie leciutkie! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. jaki budyń użyć na 1/2 litra czy na 3/4?

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo lubię to ciasto, ale robię na czekoladowym biszkopcie :-) Twoje to taka szybsza wersja. :-) Wygląda mega smacznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda bosko! Ależ bym zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobiłam, wyszło bardzo dobre :D dziękuję za przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Witaj, mam zamiar zrobić te ciasto ale nie wiem jaki budyń dodać z cukrem czy bez?

    OdpowiedzUsuń