Słodka masa serowa przygotowana z serków waniliowych i śmietanki z kwaśnymi wiśniami zatopionymi w galaretce, to idealne ciasto na orzeźwienie w ciągu upalnego dnia
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
masa serowa:
- 600 g serka waniliowego (4x150 g)
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny
- 100 ml gorącej wody
- 2 galaretki wiśniowe
- około 2 szklanki drylowanych wiśni
- 700 ml gorącej wody
- herbatniki kakaowe (16 szt.)
Przygotowanie:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. W międzyczasie herbatniki układamy na spodzie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie cały czas miksując dodajemy partiami serek waniliowy i wlewamy przestygniętą żelatynę. Masę serową wylewamy na herbatniki.
Na wierzchu, lekko stężałej masy serowej układamy wiśnie (masa musi być na tyle stężała, aby wiśnie się w niej nie utopiły, ale też lepka, aby się do niej przykleiły). 2 galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 700 ml wrzątku i pozostawiamy do wystygnięcia. Całość zalewamy lekko tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto bez pieczenia ciasto z wiśniami sernik sernik bez pieczenia sernik na zimno z wiśniami sernik z serków waniliowych sernik z wiśniami wiśnie
Idealny na upał:)
OdpowiedzUsuńczy mogę dodać wiśnie z nalewki ?
OdpowiedzUsuńmyślę, że tak tylko dobrze je odsącz :) Pozdrawiam!
UsuńPyszne, idealne ciacho na upały :-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe piankowe ciasto z galaretką. Ummm i jeszcze te wiśnie. Pysznie Marzenko :)
OdpowiedzUsuńUps. sorki Gabrysiu :)
Usuńz wiśniami moje ulubione
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasta z wiśniami.
OdpowiedzUsuńBardzo fajne na upał :))
OdpowiedzUsuńU mnie właśnie dojrzewają wiśnie. Chętnie zrobię takie ciasto :)
OdpowiedzUsuńIdealne na lato :) Porywam jeden kawałek do kawy :)
OdpowiedzUsuńPyszności ☺ zabieram się jutro za podobne.Zastanawiam się tylko nad owocami.
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho, takie bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńWspaniały deser bez włączania piekarnika :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta bardzo lubię, pycha :)
OdpowiedzUsuńTego mi trzeba w upalne dni...
OdpowiedzUsuńSuper
OdpowiedzUsuńNa okrągła blaszkę mizna
OdpowiedzUsuń