Ciasto z wiśniami bez pieczenia

Słodka masa serowa przygotowana z serków waniliowych i śmietanki z kwaśnymi wiśniami zatopionymi w galaretce, to idealne ciasto na orzeźwienie w ciągu upalnego dnia

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

masa serowa:
  • 600 g serka waniliowego (4x150 g) 
  • 330 ml śmietanki kremówki 30% 
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 3 łyżki żelatyny 
  • 100 ml gorącej wody 
dodatkowo:
  • 2 galaretki wiśniowe 
  • około 2 szklanki drylowanych wiśni 
  • 700 ml gorącej wody 
  • herbatniki kakaowe (16 szt.)



Przygotowanie:

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. W międzyczasie herbatniki układamy na spodzie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie cały czas miksując dodajemy partiami serek waniliowy i wlewamy przestygniętą żelatynę. Masę serową wylewamy na herbatniki.


Na wierzchu, lekko stężałej masy serowej układamy wiśnie (masa musi być na tyle stężała, aby wiśnie się w niej nie utopiły, ale też lepka, aby się do niej przykleiły). 2 galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 700 ml wrzątku i pozostawiamy do wystygnięcia. Całość zalewamy lekko tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

18 komentarzy:

  1. czy mogę dodać wiśnie z nalewki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że tak tylko dobrze je odsącz :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Pyszne, idealne ciacho na upały :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe piankowe ciasto z galaretką. Ummm i jeszcze te wiśnie. Pysznie Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. z wiśniami moje ulubione

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię ciasta z wiśniami.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajne na upał :))

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie właśnie dojrzewają wiśnie. Chętnie zrobię takie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealne na lato :) Porywam jeden kawałek do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszności ☺ zabieram się jutro za podobne.Zastanawiam się tylko nad owocami.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne ciacho, takie bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniały deser bez włączania piekarnika :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Na okrągła blaszkę mizna

    OdpowiedzUsuń