Prosty i szybki w przygotowaniu tradycyjny gulasz z dużą ilością mięsa
Składniki:
- 3 l wody
- 1 kg mięsa z łopatki
- 1 żeberko wędzone
- pętko kiełbasy
- 3 duże pomidory
- 1 kg czerwonej papryki
- 3 duże ziemniaki
- 2 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- słoiczek przecieru pomidorowwgo
- pęczek zieleniny (natka pietruszki, selera, lubczyku)
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, pieprz ziarnisty i mielony, pieprz ziołowy, przyprawa do gulaszu, papryka słodka, sól
Przygotowanie:
Mięso z łopatki kroimy w kostkę, następnie podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Dodajemy do niego żeberko oraz doprawiamy przyprawą do gulaszu, majerankiem, słodką papryką, pieprz mielonym i solą. Wszystko przykrywamy i dusimy do miękkości, pod koniec dorzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę.
W międzyczasie nastawiamy wodę. Gdy zacznie wrzeć dodajemy pokrojoną w dużą kostkę paprykę, ziemniaki, pomidory i przyprawy (majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty i ziołowy) oraz związaną nitką natkę pietruszki i selera. Potem wlewamy przecier pomidorowy i całość dusimy do miękkości. Na koniec gotowania dodajemy uduszone mięso z kiełbasą i w razie potrzeby solimy do smaku.
Gotową potrawę posypujemy drobno pokrojonym lubczykiem i podajemy z chlebem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
bardzo go lubię;)
OdpowiedzUsuńGulasz na bogato :D
OdpowiedzUsuńpycha:)
bardzo apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńpyszna klasyka :)
OdpowiedzUsuńfajne, sycące danie :)
OdpowiedzUsuńPyszny przepis na obiad :) Uwielbiam takie mocno warzywne gulasze :)
OdpowiedzUsuńNajlepszy klasyk.
OdpowiedzUsuńja tam też bardzo lubię taką kuchenną klasykę :)
OdpowiedzUsuńMniam :) Dawno gulasz nie gościł u mnie na stole, a to duży błąd. Nie ładnie ;) A na widok tego aż ślinka cieknie. Pozdrowionka ciepłe :)
OdpowiedzUsuńPyszności:) aż ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńpatrząc na fotografię oczy i mózg krzyczą jeść!
OdpowiedzUsuńWczoraj akurat też miałem gulasz. Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń