Gulasz



Prosty i szybki w przygotowaniu tradycyjny gulasz z dużą ilością mięsa

Składniki:

  • 3 l wody 
  • 1 kg mięsa z łopatki
  • 1 żeberko wędzone
  • pętko kiełbasy 
  • 3 duże pomidory 
  • 1 kg czerwonej papryki 
  • 3 duże ziemniaki 
  • 2 duże cebule 
  • 4 ząbki czosnku 
  • słoiczek przecieru pomidorowwgo
  • pęczek zieleniny (natka pietruszki, selera, lubczyku)
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, pieprz ziarnisty i mielony, pieprz ziołowy, przyprawa do gulaszu, papryka słodka, sól



Przygotowanie:

Mięso z łopatki kroimy w kostkę, następnie podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Dodajemy do niego żeberko oraz doprawiamy przyprawą do gulaszu, majerankiem, słodką papryką, pieprz mielonym i solą. Wszystko przykrywamy i dusimy do miękkości, pod koniec dorzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę. 


W międzyczasie nastawiamy wodę. Gdy zacznie wrzeć dodajemy pokrojoną w dużą kostkę paprykę, ziemniaki, pomidory i przyprawy (majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty i ziołowy) oraz związaną nitką natkę pietruszki i selera. Potem wlewamy przecier pomidorowy i całość dusimy do miękkości. Na koniec gotowania dodajemy uduszone mięso z kiełbasą i w razie potrzeby solimy do smaku. 


Gotową potrawę posypujemy drobno pokrojonym lubczykiem i podajemy z chlebem. 

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

12 komentarzy:

  1. Gulasz na bogato :D
    pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny przepis na obiad :) Uwielbiam takie mocno warzywne gulasze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja tam też bardzo lubię taką kuchenną klasykę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam :) Dawno gulasz nie gościł u mnie na stole, a to duży błąd. Nie ładnie ;) A na widok tego aż ślinka cieknie. Pozdrowionka ciepłe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. patrząc na fotografię oczy i mózg krzyczą jeść!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wczoraj akurat też miałem gulasz. Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń