Knedle z jagodami

Bardzo smaczne, mięciutkie kluski ziemniaczane z jagodami. Doskonała propozycja na bezmięsny obiad

Ilość: 28 sztuk

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duże lub 2 małe jajka
  • około 3 szklanki mąki pszennej
  • około 40 dag jagód
  • sól
  • cukier




Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je, studzimy i mielimy w maszynce do mięsa lub przeciskamy przez praskę. Do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę, jajka i wyrabiamy gładkie ciasto (w razie potrzeby dosypujemy mąki).



Potem ciasto dzielimy na mniejsze części. Na oprószonym mąką blacie formujemy wałki z których odcinamy kawałki około 4 cm. Z każdego kawałka formujemy kulki, spłaszczamy je dłonią i łyżeczką nakładamy jagody. Potem posypujemy je odrobiną cukru, zlepiamy i ponownie formujemy kulki. 



Knedle wrzucamy do osolonego wrzątku, delikatnie je mieszamy i gotujemy około 3 minut od wypłynięcia na powierzchnie wody. Kluski podajemy bezpośrednio po wyjęciu z wody polane jogurtem greckim i posypane cukrem lub polane bułka tartą zrumienioną na maśle.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

13 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. ślinka cieknie na takie knedelki

    OdpowiedzUsuń
  3. nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam knedle z jagodami, a przecież są takie pyszne. mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo z jagodami jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam knedelki na słodko. Zwykle u mnie w domu są z morelami lub śliwkami. Z chęcią spróbowałabym jagodowych. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja przepadam za pierogami i knedlami z borówkami. Są przepyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale apetycznie się prezentują, muszę zrobić. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziś robiłam pyszne wyszły����

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę też wypróbować ten przepis, wyglądają super...

    OdpowiedzUsuń
  10. Jutro robię z czeresniami

    OdpowiedzUsuń