Bardzo smaczne, mięciutkie kluski ziemniaczane z jagodami. Doskonała propozycja na bezmięsny obiad
Ilość: 28 sztuk
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 duże lub 2 małe jajka
- około 3 szklanki mąki pszennej
- około 40 dag jagód
- sól
- cukier
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je, studzimy i mielimy w maszynce do mięsa lub przeciskamy przez praskę. Do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę, jajka i wyrabiamy gładkie ciasto (w razie potrzeby dosypujemy mąki).
Potem ciasto dzielimy na mniejsze części. Na oprószonym mąką blacie formujemy wałki z których odcinamy kawałki około 4 cm. Z każdego kawałka formujemy kulki, spłaszczamy je dłonią i łyżeczką nakładamy jagody. Potem posypujemy je odrobiną cukru, zlepiamy i ponownie formujemy kulki.
Knedle wrzucamy do osolonego wrzątku, delikatnie je mieszamy i gotujemy około 3 minut od wypłynięcia na powierzchnie wody. Kluski podajemy bezpośrednio po wyjęciu z wody polane jogurtem greckim i posypane cukrem lub polane bułka tartą zrumienioną na maśle.
Smacznego!
Ale bym zjadła :-) mniam :-)
OdpowiedzUsuńSmakowite i znakomite ;)
OdpowiedzUsuńPychota:)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie 😊
OdpowiedzUsuńślinka cieknie na takie knedelki
OdpowiedzUsuńnie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam knedle z jagodami, a przecież są takie pyszne. mniam!
OdpowiedzUsuńooo z jagodami jeszcze nie robiłam
OdpowiedzUsuńUwielbiam knedelki na słodko. Zwykle u mnie w domu są z morelami lub śliwkami. Z chęcią spróbowałabym jagodowych. Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńJa przepadam za pierogami i knedlami z borówkami. Są przepyszne!!!
OdpowiedzUsuńAle apetycznie się prezentują, muszę zrobić. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńDziś robiłam pyszne wyszły����
OdpowiedzUsuńMuszę też wypróbować ten przepis, wyglądają super...
OdpowiedzUsuńJutro robię z czeresniami
OdpowiedzUsuń