Kakaowe kruche ciasto z mocno kokosową warstwą i z czerwonymi porzeczkami, czyli nie za słodkie i lekko kwaskowate od owoców ciasto idealne do letniej kawy
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 200 g masła
- 5 żółtek
- 1 łyżka serka waniliowego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 1 budyń czekoladowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 budyń waniliowy
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 6 łyżek serka waniliowego
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki czerwonych porzeczek
Przygotowanie:
Mąkę siekamy z masłem, żółtkami, serkiem waniliowym, cukrem pudrem, kakao, budyniem czekoladowym, proszkiem do pieczenia i sodą. Szybko wyrabiamy ciasto i dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy na spodzie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, a drugą wkładamy do lodówki.
Następnie porzeczki obieramy z szypułek, myjemy i osuszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypujemy cukier, potem mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i budyń. Dodajemy wiórka kokosowe i serek waniliowy oraz miksujemy do połączenia składników.
Masę kokosową wylewamy na przygotowane ciasto. Układamy na niej porzeczki i na wierzchu kruszymy drugą wyjętą z lodówki połowę ciasta. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 50 min.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto kokosowo porzeczkowe ciasto z porzeczkami czerwone porzeczki kokosowo porzeczkowa fantazja kruche ciasto kruche ciasto z porzeczkami porzeczki wiórki kokosowe
Ale kusisz tymi wypiekami, super ciasto :)
OdpowiedzUsuńZnam to ciacho, jest pyszne :-)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto upieklas Gabrysiu. Mniamm :)
OdpowiedzUsuńCiasto - marzenie, uwielbiam takie smaki
OdpowiedzUsuńO mniam! Fantazja przez duże F ;) pycha! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńFantazja nad fantazjami :)
OdpowiedzUsuńFantastyczna ta Twoja Fantazja :D
OdpowiedzUsuńooo co to za połączenie, chcę to spróbować
OdpowiedzUsuńjeśli smakuje tak jak wygląda to chcę całą blachę
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho.
OdpowiedzUsuńCzerwone porzeczki to smak mojego dzieciństwa. Przez wiele lat było trudno jest spotkać, ale ostatnio widzę, że znów wracają.
OdpowiedzUsuńA porzeczki mogą być mrożone?
OdpowiedzUsuńmogą być, tylko odsącz je z nadmiaru wody :)
UsuńW ubiegłym roku latem znalazłam podobny przepis, ale nie sprawdził się, bo ciasto było za suche. Tutaj zapewne dzięki serkowi homogenizowanemu jest zdecydowanie bardziej wilgotne, samo w sobie smaczniejsze. Zatem bardzo polecam. Jestem pyszne! ;)
OdpowiedzUsuńa czy zamiast porzeczek mogą być np. jabłka?
OdpowiedzUsuńTak
Usuń