Kokosowo - porzeczkowa fantazja



Kakaowe kruche ciasto z mocno kokosową warstwą i z czerwonymi porzeczkami, czyli nie za słodkie i lekko kwaskowate od owoców ciasto idealne do letniej kawy

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

kruche ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka serka waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 budyń czekoladowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
warstwa kokosowa:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 6 łyżek serka waniliowego
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
  • 2 szklanki czerwonych porzeczek




Przygotowanie:

Mąkę siekamy z masłem, żółtkami, serkiem waniliowym, cukrem pudrem, kakao, budyniem czekoladowym, proszkiem do pieczenia i sodą. Szybko wyrabiamy ciasto i dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy na spodzie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, a drugą wkładamy do lodówki. 


Następnie porzeczki obieramy z szypułek, myjemy i osuszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypujemy cukier, potem mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i budyń. Dodajemy wiórka kokosowe i serek waniliowy oraz miksujemy do połączenia składników. 


Masę kokosową wylewamy na przygotowane ciasto. Układamy na niej porzeczki i na wierzchu kruszymy drugą wyjętą z lodówki połowę ciasta. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 50 min.


Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

16 komentarzy:

  1. Ale kusisz tymi wypiekami, super ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciasto upieklas Gabrysiu. Mniamm :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto - marzenie, uwielbiam takie smaki

    OdpowiedzUsuń
  4. O mniam! Fantazja przez duże F ;) pycha! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ooo co to za połączenie, chcę to spróbować

    OdpowiedzUsuń
  6. jeśli smakuje tak jak wygląda to chcę całą blachę

    OdpowiedzUsuń
  7. Czerwone porzeczki to smak mojego dzieciństwa. Przez wiele lat było trudno jest spotkać, ale ostatnio widzę, że znów wracają.

    OdpowiedzUsuń
  8. A porzeczki mogą być mrożone?

    OdpowiedzUsuń
  9. W ubiegłym roku latem znalazłam podobny przepis, ale nie sprawdził się, bo ciasto było za suche. Tutaj zapewne dzięki serkowi homogenizowanemu jest zdecydowanie bardziej wilgotne, samo w sobie smaczniejsze. Zatem bardzo polecam. Jestem pyszne! ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. a czy zamiast porzeczek mogą być np. jabłka?

    OdpowiedzUsuń