Znakomite na zimę żółciutkie ogórki w kurkumie, nadają się do kanapek, sałatek i obiadu
Ilość: 5 słoików (900 ml)
Składniki:
- 4 kg ogórków
- 6 cebul
- gorczyca
- 1 opakowanie kurkumy (20 g)
- 1/3 szklanki soli
- 2 1/2 szklanki octu 10%
- 5 szklanek cukru
- 650 ml wody
Przygotowanie:
Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki, a cebulę w piórka. W misce warzywa mieszamy z solą i kurkumą oraz odstawiamy na około 2 godz. Po tym czasie nakładamy ogórki w słoiki razem z wytworzonym sokiem (nie wylewamy go). Do każdego słoika wsypujemy około 1/2 łyżeczki gorczycy.
Z octu, cukru i wody gotujemy zalewę. Następnie gorącą wlewamy do ogórków, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy. Ilość słoików zależy od ilości nałożonych ogórków.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kurkuma ogórki ogórki i cukinia ogórki w kurkumie przetwory przetwory z ogórków sałatka na zimę sałatka z ogórków
dzięki za przepis, od dawna poluje na jakiś sprawdzony, te ogórki są najlepsze na świecie
OdpowiedzUsuńJakie słoneczne ogóreczki :)
OdpowiedzUsuńMoja mama je robi! Są absolutnie pyszne :) No i jaki mają letni kolorek. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńIle czasu należy pasteryzować,żeby nie rozgotować ogórków
OdpowiedzUsuńJa pasteryzowałam około 10 min. ogórki są chrupiące :)
UsuńCiekawa jestem smaku, bo z kurkumą nie jadłam : )
OdpowiedzUsuńMniamm z kurkumą. Przymierzam się do zrobienia, dziękuję za przepis.😆
OdpowiedzUsuńMoja babcia robi takie na zimę.
OdpowiedzUsuńpo tygodniu już są świetne, hit w mojej rodzinie, dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńFajny, ciekawy i smaczny przepis. Aż się proszą te ogórki, żeby takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńmoje ulubione ogórki, ja dodaję jeszcze do nich paprykę
OdpowiedzUsuńa tych ogorkow to ma byc po obraniu 4 kg czy ogolnie :)
OdpowiedzUsuńprzed obraniem :) Pozdrawiam!
Usuńjak ja dawno jadłam takie ogórki!
OdpowiedzUsuńPo co pasteryxowac? Samo zalanie gorącym nie wystarczy?
OdpowiedzUsuńja zawsze pasteryzuje :) obawiam się, że samo zalanie gorącym nie wstarczy :)
Usuń5 szklanek cukru czy to nie za dużo, to wyjdzie syrop nie zalewa
OdpowiedzUsuńilość jest idealna :)
UsuńA ogórki gruntowe czy szlkarniowe
OdpowiedzUsuńgruntowe
UsuńChciałam się upewnić::5łyżek czy 5 szklanek cukru?Proszę o odpowieć
OdpowiedzUsuńprzecież jest napisane 5 szklanek :)
UsuńJeśli 5 szklanek to ja daję sobie spokój. 5 szklanek cukru to o jakieś 4 szklanki za dużo.
UsuńProponuję czytać ze zrozumieniem. A ogórki pycha sama takie robię .
OdpowiedzUsuńSuper przepis i skorzystam z niego, dziękuję.
OdpowiedzUsuńDlaczego zostało mi zalewy?
OdpowiedzUsuńBo to zależy ile wkładane było ogórków w słoiki
UsuńWodę z ogórków zlalam dodałam do zalewy wszystko przegotowalam. Czy zmieni to smak ogórków czy będą takie same jak w przepidie?
OdpowiedzUsuńPowinny być takie jak w przepisie
UsuńCzy ma ktoś doświadczenie z zamiennikami cukru typu np stewia? Ogórki wyglądają pysznie, ale nie mogę cukru.
OdpowiedzUsuńZalewa plus woda z ogórków to dużo tego płynu jest. Żeby cały zużyć to w słoiku pół słoika ogórków a pół wody...
OdpowiedzUsuń