Kwaskowate od owoców ciasto bez pieczenia, idealne dla wielbicieli czarnych porzeczek
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
masa porzeczkowa:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 szklanki czarnych porzeczek
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 łyżeczek żelatyny
- 100 ml gorącej wody
- 2 galaretki porzeczkowe
- 600 ml gorącej wody
- 2 szklanki czarnych porzeczek
- około 150 g mocno kakaowych herbatników (20 szt.)
Przygotowanie:
Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wrzątku i odstawiamy do przestygnięcia. W międzyczasie porzeczki blendujemy. Mocno schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Cały czas miksując dodajemy serek mascarpone i zmiksowane porzeczki, na koniec wlewamy żelatynę. Herbatniki układamy na spodzie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wlewamy masę porzeczkową.
Na zastygniętej masie układamy porzeczki. 2 galaretki porzeczkowe rozpuszczamy w 600 ml wrzątku i pozostawiamy do wystygnięcia. Całość zalewamy lekko tężejącą galaretką.
Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto bez pieczenia ciasto na zimno ciasto porzeczkowe ciasto z porzeczkami porzeczki porzeczkoweic bez pieczenia porzeczkowiec
super ciacho,<3
OdpowiedzUsuńUwielbiam czarną porzeczkę, od razu nabrałam ochoty na taki deser :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam desery bez pieczenia :) dziś u mnie dzień miss fitness wiec się podzielę linkiem do fajnych przepisów :) i batony bez pieczenia <3
OdpowiedzUsuńBajeczny kolor ma to ciacho, chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne ciacho :)! Masz fajne pomysły na ciasta i desery :)
OdpowiedzUsuńWow ! piękne. Mam czarne porzeczki zamrozone.
OdpowiedzUsuńWitam, czy czarną porzeczkę można zastąpić czerwoną bądź malinami?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
taki, myślę, że tak :) Pozdrawiam!
UsuńDziękuję! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń